ЕК ни предупреди заради продажбата на гражданство

От Брюксел порицават практиката да се дава гражданство срещу големи инвестиции

ЕК ни предупреди заради  продажбата на гражданство | StandartNews.com

Европейската комисия отправя предупреждение срещу България. Това се очаква да стане в специален доклад, който трябва да бъде публикуван в сряда.

Европейската комисия ще предупреди страните членки на Европейския съюз, които позволяват чужденци да получават тяхно гражданство или постоянно жителство на тяхна територия срещу големи инвестиции.

Според ЕК тази практика се избягват необходимите проверки за произхода на средствата, а това крие и сериозен риск от пране на пари, корупция и укриване на данъци.

В документа се отбелязва, че единствените три държави в Съюза, които предлагат гражданство срещу инвестиции са България, Малта и Кипър. Това обикновено се случва след направена инвестиция от даден бизнесмен между 1 и 2 милиона евро.

Повече са държавите, които позволяват местожителство срещу пари – общо 20, сред които са и вече споменатите 3. Тук сумите варират, като в Хърватия се дава срещу само 15 000 евро, а в Люксембург и Словакия до над 5 милиона евро.

Еврокомисията казва, че ще сформира експертна група, която ще даде до края на годината препоръки как да се предотвратят опасностите, произтичащи от тези схеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай