Една ужасна грешка, която допускаме на закуска

Ето кога пълнеем от нея

Една ужасна грешка, която допускаме на закуска | StandartNews.com

Всеки знае, че закуската е най-важното хранене за деня. Ако го пропуснете, стомахът ви задължително ще пристърже, ще загубите енергията си и чувството за концентрация. Освен това пропускането на закуската обуславя обилното хранене през останалата част от деня, което, от своя страна, води до напълняване.

Но освен че е задължителна, закуската трябва и да е здравословна. Често обаче, въпреки че сме похапнали, не чувстваме необходимия енергиен заряд. Причината е в една ужасна грешка, която допускаме при избора си на храна за закуска.

Чинията за закуска трябва да е пълна наполовина с плодове и зеленчуци, една четвърт да е с нещо пълнозърнесто и една четвърт - протеин. Най-честата причина за бързото огладняване е именно пропускането на важните протеини.

Протеинът дава гориво на тялото и е важен за всички процеси в клетките. Приемът само на въглехидрати на закуска като пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, хляб неминуемо забавя метаболизма през целия ден и ви оставя гладни. Пропускането на протеините скоро след това ви прави настървени и готови да погълнете по-големи количества храна и в повечето случаи – нездравословна.

Има и още негативи, до които води пропускането на протеини на закуска. По време на храненето в началото на деня човешкото тяло може да преработи около 30 г протеин ефективно. Ако не бъде доставен в този диапазон от време, през останалата част на деня обработването на този хранителен елемент става доста трудно за организма.

Дневно една жена се нуждае от около 80-100 г протеин, като точните количества варират в зависимост от теглото и нивата на активност.

Въпреки всичко, за да доставим на тялото си протеин за закуска, не е необходими да се тъпчем с пържени яйца и бекон. Един от здравословните начини да си доставим необходимите белтъци са варените яйца, сиренето, ядките, киселото мляко, пилешкото и пуешко месо. Други добри източници на протеини са бобовите растения и семената, хумусът, соевите ядки и тофу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай