Един сектор с по-голям бюджет през 2024

Виктор Стоявнов обеща

Един сектор с по-голям бюджет през 2024 | StandartNews.com

Ресорното министерство предвижда увеличаване на средствата в бюджета за култура през 2024, и през следващите години.

Това каза във Варна зам.-министърът Виктор Стоянов, който участва в работна среща с кмета на града Иван Портних заедно с министрите на иновациите и растежа Милена Стойчева и на туризма Зарица Динкова. Акцент на разговора беше развитието на креативните индустрии.

“Гарантирам, че през 2024 г. бюджетът за култура ще бъде различен”, обеща зам.-министърът и добави, че ще се заложат стъпки за постъпателен растеж на процента от брутния вътрешен продукт (БВП) и за следващите години. Целта е да се позиционира секторът като създаващ добавена стойност, а не усвояващ средства.Според зам.-министърът културният сектор губи подготвени хора от музеи и галерии заради голямата разлика с финансирането в образованието. "Когато се дава знак на един сектор, че не е престижен, се губят хора за десетки години напред", каза Стоянов и изрази надежда настоящото правителство да има време да поработи, за да се направи промяна в тази посока.

Занапред културното ведомство ще работи с всички министерства в България, за да се постигне обща визия за развитието на творческите индустрии, а не да се работи на парче, както е било досега, каза още Стоянов.

Той изрази задоволство, че от Министерството на иновациите и растежа дават сигнал, че "всички заедно трябва да ребрандираме България, да я поставим на ново ниво, да върнем културата като индустрия с добавена стойност, защото тя е много пренебрегвана. Синергията между тези два сектора е нужна, за да работи за имиджа на страната".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай