Джоан Роулинг издала тайно кримка

Джоан Роулинг издала тайно кримка | StandartNews.com

Джоан Роулинг е написала и издала под фалшиво име криминален роман. Сензационната новина разкри британският вестник "Сънди таймс". Книгата се казва "Зовът на кукувицата" (The Cuckoo's Calling). Създателката на Хари Потър е използвала мъжкия псевдоним Робърт Гълбрайт. Томчето е излязло от печат в Обединеното кралство през април тази година. От него обаче са похарчени само 1500 броя. След разкриването на тайната се очаква, естествено, бум на продажбите.

"Сънди таймс" описва творбата като класически криминален роман в духа на известните П. Д. Джеймс и Рут Рендъл, издадени и у нас. Още с излизането на кримката се развихриха горещи спекулации относно самоличността на автора. Историята беше определена като "вълнуващ дебют", а критиците се чудеха как новак е могъл да напише дотолкова добра книга и колко детайлно е запознат с женската мода. Същевременно стилът е много подобен на този на авторката на "Хари Потър", която неотдавна бе признала, че би написала книга с чуждо име. Издателят на Робърт Гълбрайт е издателят и на предишните произведения на Роулинг, което още в началото засилило подозренията за връзка между двамата.

"Надявах се да задържим тайната за по-дълго време. Защото да бъда Робърт Гълбрайт бе толкова освобождаващо изживяване. Беше прекрасно да публикувам книга без сензационност и очаквания и истинско удоволствие да получа обратна връзка под различно име. А и преметнах всички - беше страхотно", коментира писателката. Сюжетът се завърта около смъртта на моделка с проблемно минало, която пада от заснежения си балкон. Нейният брат търси помощта от Корморан Страйк, ветеран от войната, който работи като частен детектив. Книгата е описвана като увлекателна, елегантна мистерия, потопена в атмосферата на Лондон - от тихите улици на квартал Мейфеър до престъпните кръчми на Ейст Енд и суматохата на Сохо.

Предишният роман и първата история на Роулинг за възрастни "Случайна ваканция" излезе през септември миналата година. През първата седмица бяха продадени 375 000 екземпляра в САЩ и повече от 120 000 във Великобритания. Въпреки големите печалби обаче томчето получи смесени отзиви от критиците. Роулинг се нареди сред най-влиятелните жени на Острова след кралицата заради историите й за момчето магьосник Хари Потър. Приходите от филмите и книгите донесоха милиарди на някогашната безработна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай