Джендър билбордове запалиха социалните мрежи

Община Варна обяви, че сваля паната, недоволни ги атакуват със спрейове

Джендър билбордове запалиха социалните мрежи | StandartNews.com

Билбордове с гей пропаганда разгневиха в последните дни жители на няколко големи града у нас и запалиха социалните мрежи. Прегърнали се еднополови двойки са заснети в гръб на фона на емблематични сгради като  Народния театър "Иван Вазов", НДК, парламента.
 "Няма страшно. Това е просто любов", пък гласи написаното на паната. В долния им  край е мотото на ЛГБТИ общността "Различни хора, равни права" и знакът на Еврокомисията. Джендър билбордовете бяха подложени на яростна критика в социалните мрежи, макар рядко се изказаха и техни застъпници.

Повечето хора роптаят, че провокативната "реклама" е поставена на ключови места. Във Варна е на булевард "Васил Левски", близо до Майчин дом, и на бул. "8-ми Приморски полк".  В Бургас  три билборда са поставени на булевардите "Ст. Стамболов" и "Индустриална", в непосредствена близост до Технополис, Второ РУ на МВР и Мол Бургас Плаза.
Заради вълната от обществено недоволство от Община Варна съобщиха, че започват акция по премахването им. Още преди това обаче паната са изрисувани със спрей. От dnes.bg са подбрали част от реакциите в мрежата: 

 "Тъй като не смятам за уместно ЛГБТИ посланията да се натрапват по този начин на ДЕЦАТА НИ, още по-малко в месеца на Рождество Христово, писах жалба до Общината на адрес: [email protected]. Ако попаднете и на други такива билбордове в града - моля, споделете снимки и местоположение, за да препратим и тях. Изразете и своята лична гражданска позиция до институциите!"
 "Преди да ме обвините в расизъм или там, каквото се сетите, споделям този билборд, защото не съм съгласна с него! Всеки е свободен да има каквато иска ориентация, обаче такива реклами няма да търпя, точка!"
"Недопустимо е децата да бъдат така провокативно насърчавани, чрез асоциацията: билборд, реклама, шоколад... или сладолед. А щом е на билборд сред големия град, значи е нормално :-( И не само. Значи още, че е модерно и щом е модерно, трябва да се пробва :-( Това най-много ме притеснява."

От пост на писателя Александър Урумов във Facebook става ясно, че: "10 хиляди евро последователно са предложени на няколко рекламни агенции в София за аутдор рекламата за джендър-пропагандата. Нито една от тези агенции не е приела тази отвратителна, провокативна кампания - въпреки стагнацията в този сектор. В една от тях ми казаха: "Предпочитаме да изгубим пари, но не можехме да приемем тази поръчка. Ние също имаме деца, които ще гледат тези билбордове".  "Все още има хора с ценности, за които децата са по-висша ценност от 30-те сребърника на злото", обобщава бившето пресаташе на БНБ, който громи редовно соросоиди и хора с нетрадиционна ориентация.
Мнозина наблягат на факта, че поставянето на скандалните пани е платено с пари на Еврокомисията. От социалната мрежа става ясно, че кампанията е дело на GLAS Foundation, а целта - за повече разбиране и толерантност. Планувано е билбордовете да бъдат поставени паралелно в Бургас, София, Варна и Пловдив до края на януари 2019. Ето и коментари от страниците на фондацията:

"С риск да прозвуча като хейтър... но мое мнение. Българското общество вижда Евгени Минчев, Азис, Кулагин и други "VIP"-ове и на база тях изграждат картинката си за цялата LGBT общност. Да бъда честен гледайки най-изявените хомо хора по медиите и аз бих задраснал плаката... Но това е друга тема".
"Разберете трябва да бъдел доста смели, умни и "изобретателни" в подхода си. Нима някъде по света някой е получил права и уважение от едното нищо, навсякъде са работили и са се борили за това. А ние какво, правим си някакви билбордове, които най-вероятно са и фотошоп (нищо лошо), показваме най-лошите страни на обществото си и си организираме мини събития за нас си. Съдбата обича смелите мили мои, докато мишуваме, ще бъдем третирани като мишки и различни. Съжалявам, но това е жалката реалност в БГ - борим огъня с юмруци".
"Снимките от билбордовете са реални, от България, и не са монтаж", "Реално тази част от обществото над 30 години прави само едно - тъпче и се обединява основно за хейт!"
Билбордът е по проект, финансиран от ЕК – "Заедно за правата на ЛГБТИ в България", разяснява Моника Писанкънева, един от експертите, работил по него, която е активист във Фондация "Ресурсен център - Билитис" и един от организаторите на "София прайд". Целта на кампанията - да се променят обществените нагласи в обществото.
"Ние очакваме подкрепа, някой трябва да подготви обществото да живее с представители на ЛГБТИ. Използвали сме умерени и скромни визии, не показваме секс или целувки дори", настоява тя.

Заради общественото недоволство в началото на годината правителството се отказа от ратификация на Истанбулската конвенция, чрез която според мнозина експерти и лидери на мнение се налагала джендър идеологията. През юли Конституционният съд отхвърли конвенцията, като реши, че тя размива границата между двата пола и не съответства на Конституцията на България. Коментарите сега са, че Брюксел започва да промива мозъците на българите, за да преглътнат след време конвенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай