Дъжд се задава следобед от северозапад

Условията за туризъм са подходящи в ниските части на планините, но не и по-нагоре

Дъжд се задава следобед от северозапад | StandartNews.com

Днес облачността ще се увеличава и след обяд от северозапад ще започнат превалявания от дъжд, които до полунощ ще обхванат почти цялата страна. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад, но по-късно след обяд ще започне да се ориентира от северозапад и ще се усили. С него ще нахлува студен въздух.

Атмосферното налягане до вечерта ще се понижава, ставайки по-ниско от средното за декември, след което ще започне да се повишава. Максималните температури ще са между 8 и 13°, на места в Предбалкана и по-високи. Вечерта, с понижението на температурите, на места във високите полета на Западна България, дъждът ще преминава в сняг, но ще спира.

Над Черноморието облачността ще е значителна и привечер от север ще започнат превалявания от дъжд. Ще духа умерен югозападен вятър, който по-късно вечерта ще се ориентира от северозапад и с него дневните температури ще се повишат, максималните ще са между 10° и 14°. Температурата на морската вода е около 7°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

В планините ще е ветровито, със силен, по високите и открити части до бурен западен вятър, който вечерта ще се ориентира от север-северозапад. В следобедните часове ще има превалявания от дъжд, на височина над 2200 метра – от сняг, вечерта и в по-ниските части. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра – около 3°.

От Планинска спасителна служба (ПСС) съобщиха, че условията за туризъм в ниските части на планините са добри, докато по високите части не са благоприятни. По билата духа силен до ураганен вятър. Сутрешните температури са от минус шест до три градуса. Няма лавинна опасност. Съоръженията работят на Банско, Студенец, Боровец съобразно климатичните условия. Няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие.

Информация за обстановката в планините можете да намерите на адреса на ПСС в интернет. Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай