Сряда,

Дядо Николай благослови строежа на храм в Кърджали

От: Рачо Рачев, сн. Марица -
113
Дядо Николай благослови строежа на храм в Кърджали
A
A
A

Пловдивският митрополит Николай постави първия камък на нов храм в Кърджали, предаде „Марица“.

На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, археологът проф. Николай Овчаров и много местни хора.

Новият храм ще носи името на света София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов и ще се издигне край съществуващия средновековен храм "Св. Йоан Предтеча" в кърджалийския квартал "Веселчане".

Пловдивският владика припомни заслугите на проф. Николай Овчаров за разкриването на средновековния манастирски комплекс във "Веселчане". Владиката изказа благодарността си и към премиера Бойко Борисов и Цвета Караянчева за помощта, която са оказали за изграждането на манастирския комплекс край средновековния храм.

Митрополитът зазида камък и стъкленица с дървен кръст и послание в основите на храма, точно там където ще се намира олтара му. За изграждането на църквата ще се използват средства, отпуснати от правителството за манастирския комплекс, както и дарения на кърджалийци.

Над 2 милиона лева са отпуснати от правителството за изграждането на манастира, стана ясно от думите на Цвета Караянчева. Тя поясни, че правителството непрекъснато помага на различни храмове, включително и на джамии и на храмове на други вероизповедания.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички