Дядо Гавриил: Страшно е, ако възпитаваме децата по скандинавски

Националната стратегия за децата можела да докара да слободия, смята владиката

Дядо Гавриил: Страшно е, ако възпитаваме децата по скандинавски | StandartNews.com

Ще стане страшно за българското общество, ако у нас се възприеме скандинавския модел за възпитание, който дава прекалено голяма свобода на децата за сметка на родителите. Тази теза разви ловчанският митрополит Гавриил, който беше заподозрян като инициатор на критичното становище на Светия синод по отношение на Национална стратегия за детето, което предизвика вълна от коментари и недоволство през изминалите дни.

Впоследствие позицията беше свалена. Оказа се, че тя изобщо не е обсъждана от владиците, а е написана от богослова Десислава Панайотова по поръчка на дядо Гавриил.

„Ние изработваме становищата по екипен начин. Синодът определя комисия от педагози, богослови и юристи, на които им се възлага дадена тема. След това становището минава през заседание на Светия синод. В случая нямаше възможност, защото имахме четири дни, за да направим становище, за да може то да влезе навреме в сайта на Министерския съвет”, обясни в предаването „120 минути” по БТВ митрополит Гавриил. Той коментира и тълкуванията в социалните мрежи, че църквата подкрепя шамарите и насилието като метод на възпитание.

„Аз лично съм против физическите наказания. Смятам, че това не работи. По-добре е детето да бъде лишено от нещо, което обича. Например някаква игра. Това дава по-добър ефект. Физическото наказание е крайна мярка”, обясни дядо Гавриил. По думите му скандинавският пример децата да имат повече свобода да взимат решения всъщност е свободия.

„За мен този пример е страшен и най-много ме е страх България да не стигне някога до това, което е в скандинавските страни. Ако имаме възражения срещу тази стратегия, то е защото се опасяваме, че тя е един преходен елемент по пътя към стигане на нещо подобно. А то е нещо страшно, защото постепенно се изземват функциите на възпитание на родителите и се възлагат все повече на държавни учреждения”, посочи митрополит Гавриил.

„Абортът е убийство. В този смисъл бихме искали защитата на детето да започне още в момента на неговото зачатие. Не си въобразявам обаче, че можем да постигнем това да бъде забранен. Не се и опитвам да го правя. Мнението ми обаче не може да бъде друго”, каза ловчанският владика.

Мнение по казуса изказа и Негово Високопреосвещенство Антоний, Западно и Средноевропейски митрополит в ефира на предаването "Беновска пита” по Канал 3. "Спомням си моето детство, авторитетът на майката, бащата и учителя бяха неприкосновени, те бяха идеал. В момента се насажда едно усещане, че църквата подкрепя боя и шамарите, а няма такова нещо", обясни дядо Антоний. Той препоръча Националната стратегия за детето да не сее превръща в експеримент за сметка на християнското семейство и децата, подчерта отецът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай