"Духовно огледало" превърна Стария Пловдив в детско царство

Джуниър Бенд свири, деца рисуват върху стъкло, текстил и чадъри

"Духовно огледало" превърна Стария Пловдив в детско царство | StandartNews.com

В истински празник за душата се превърна Старият Пловдив благодарение на талантливи деца от цялата страна. Улицата пред къщата на д-р Стоян Чомаков, в която е постоянната експозиция на Златю Бояджиев, бе домакин на 23-тата Панорама на детското и младежко творчество, организирана от сдружение „Духовно огледало”.

Зоната по калдъръмената улица стана в събота галерия на открито със стотици творби на талантливи български деца. Хлапета и младежи поставиха и маси-работилници, на които пред очите на хилядите жители и гости на Пловдив рисуваха пъстри картини върху текстил, стъкло, чадъри и хартия.

Любимият на цяла България ученически духов оркестър от Велико Търново „Джуниър Бенд” даде старт на пъстрото детско творчество с 40-минутен концерт.

Деца твориха, докато други пееха и свириха за радост на учители, родители, българи и чужденци.

Младежи от ателиета в страната правеха още кукли от царевична шума. Невероятните произведения на изкуството, които се правят по древна традиция, са част от националната кампанията кампания на "Стандарт" Чудесата на България". Те станаха чудо № 1 на България през 2012 г. в категория нематериално наследство, като за тях гласуваха електронно над 1 милион българи.

Други от децата подредиха станове и показаха техники на тъкане. Всеки можеше да се спре и да види какви тънкости използват децата, за да рисуват цветя, риби и пеперуди върху стъкло и плат.

Освен на пъстрите работилници и изложби, стотици младежи и родителите им получиха и полезна информация от щанда на програма „Еразъм +” и Центъра на развитие на човешките ресурси за множеството програми за обмяна на опит и обучения в европейски училища и университети.

Детският празник бе организиран от сдружение „Духовно огледало” с подкрепата на Община Пловдив, програма „Еразъм +” на ЕС и Центъра за развитие на човешките ресурси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай