Дуелът на сините лъвчета

Старите влъхви в ДСБ и СДС дебнат за реванш при провал на изборите

Дуелът на сините лъвчета | StandartNews.com

Радан и Лукарски са повече съюзници, отколкото съперници, в битката за лидер на РБ

Лидерите на СДС и ДСБ - Божидар Лукарски и Радан Кънев, ще премерят сили в лидерска схватка на първия конгрес на Реформаторския блок. Форумът на петте дeсни партии - СДС, ДСБ, Движение "България на гражданите", НП "Свобода и достойнство" и БЗНС, e предвиден да открие предизборната им кампания с надежди да не се разпадне крехкото единство и да затвърдят успеха от евроизборите, когато взеха 6,45%. Конгресът се счита за първа стъпка към създаването на единна партия, но сам по себе си няма да пренареди статуквото. Възможно е към състезанието да се присъедини и Найден Зеленогорски от "България на гражданите" (ДБГ).

Бъдещият председател на блока ще има по-скоро представителни функции, тъй като в ръководството лидерите на петорката, плюс представител на Гражданския съвет, ще взимат всички решения. Избраният водач няма да се намеси и при подреждането на листите, които към датата на конгреса ще бъдат регистрирани. Лидерството на РБ има стратегическо измерение, тъй като победителят

ще играе водеща роля при евентуални коалиционни преговори

след 5 октомври, както и при структурирането на единната формация.
Кънев и Лукарски са от поколението сини политици, преживели краха на СДС в началото на века и стъпили на кормилото след разкола, извършен от ДСБ през 2003-2004 г. И двамата са родени в 70-те. Лукарски в Перник, а Кънев - в София. Първият е завършил Класическата гимназия в столицата, а вторият - Френската. И двамата са възпитаници на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и през годините се прехранват с адвокатлък. Лидерът на СДС е бил последователно главен секретар и зам.-кмет на софийския район "Младост" в периода 2002-2007 г. Неговият съперник пък е бил начело на Българския младежки Червен кръст от 1994 до 1998 г.
Миналата година и Кънев, и Лукарски

наследиха парчета от катастрофиралата стара десница

съставена от скарани съдружници със замръзнало обществено доверие. Единият пое ДСБ, която от самото си създаване израсна под сянката на Иван Костов като войнствена и агресивна партия към всички, която играеше твърда опозиция. Вторият застана начело на излинелия от разцепления и преврати СДС. На "Раковски" 134 за последната десетилетка се извървяха плеяда лидери - като се почне от Надежда Нейнски, Петър Стоянов, Пламен Юруков, Мартин Димитров и Емил Кабаиванов. Всеки един от тях си тръгна огорчен и обруган, без да му е даден шанс и доверие от съпартийците да преведе синия кораб през бурята. След няколко месеца толеранс при всеки нов председател разрушителните сили вземаха връх. Пословични станаха вътрешните вендети между столичната организация и националното ръководство на сините, които досъсипаха партията.
От пепелищата Реформаторският блок се възроди като феникс, благодарение най-вече на управлението на Орешарски, което с тръгването си взриви гражданското търпение към властта. Протестите катализираха създаването на десния съюз, а лидерите търкаха ежедневно жълтите павета с хилядите недоволни.
Изглежда

на площада Кънев блесна повече

като непримирим бунтар и принципен политик, готов на радикални и последователни действия. В същото време - склонен да признава грешките си и да иска прошка. Площаден оратор, който печели симпатиите на протестиращите, и достатъчно дързък да оспори превъзходството на ГЕРБ и дори да си хвърли оставката в момент, когато блокът е застрашен да се превърне в маша на Бойко Борисов.

Божидар Лукарски изигра макар и не толкова видима, но ключова роля при дясното обединение. С огромно търпение лидерът на СДС - партията майка на десницата, тушираше напрежения и гасеше скандали в нововъзникналата коалиция. В разгара на скандала с оставката на Кънев, когато мнозина очакваха сините лъвчета да се захапят, СДС излезе с важно послание: "За нас ползотворната ни съвместна работа е гаранция, че чрез ефективната си политика Реформаторският блок ще може да продължи важните за България реформи с оглед да се отговори на очакванията на демократичната общност. Ние вярваме, че Реформаторският блок ще бъде ефективен гарант за недопускане на лоши практики при управлението на страната".

Лукарски и Кънев имат един общ проблем с партиите си. Част от Старите влъхви и в СДС, и в ДСБ недолюбват открито новите лидери и не спират да интригантстват срещу тях. При слабо представяне на изборите далеч не е изключено в двете партии да се надигнат реваншистки настроения срещу тях. Изглежда и двамата осъзнават, че са съюзници и нямат друг избор, освен да успеят. Показателно е, че в започналия лидерски дебат между Лукарски и Кънев

липсват ударите под кръста и компроматите

до болка познати от предишни междупартийни състезания. Ако чудото се състои и Реформаторският блок се яви без вътрешни разцепления на изборите, резултатът може да се окаже учудващо добър на фона на губещите доверие малки партии в десноцентристкия спектър.

Втората рецепта за доброто им представяне е да напуснат тв студията и да се запознаят по-изчерпателно с проблемите на населението. Хронична слабост на петорката е, че излиза извън обсега на градския център и не търси избиратели в периферията - както географската, така и социалната. А и петте десни партии нямат друг избор освен единството, ако не искат да повторят краха от май 2013 г.

Шистовият газ пречи за връщането на "Зелените"

"Зелените" се съгласиха да преговарят за връщане в Реформаторския блок. Природозащитната партия постави обаче 5 условия пред десния съюз: забраната за ГМО в земеделието, мораториумът върху добив на шистов газ и нефт, да не се допуска изграждането на нови ядрени мощности, забрана за строителство в природните паркове и защитени зони, както и недопускането на кадри на ДС в администрацията. Разногласията между еколозите и десните касаят най-вече шистовия газ.

"Зелените" бяха сред основателите на Реформаторския блок миналото лято. През есента обаче, след решение на ръководството, те се оттеглиха от Блока и се явиха самостоятелно на евровота, където получиха 0,56%. Според запознати възможен е вариант, при който "Зелените" ще излъчат свои кандидати в листите, като запазят различията си по природозащитните и социални теми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай