Драмата не е колко са лекарите, а дали са добри

Драмата не е колко са лекарите, а дали са добри | StandartNews.com

Интервю с ген. Стоян Тонев, депутат от ГЕРБ и бивш шеф на ВМА

- Генерал Тонев, ще се случи ли реформата в здравеопазването и на каква цена?

- Разбира се, че ще се случи, тъй като в крайна сметка здравеопазването е една от сферите, които не търпят комисии и отлагания. По въпроса за цената, това е по-скоро въпрос доколко ще има разбирателство между отделните политически партии за времето и за бързината на извършване на промените.

- Има ли изгледи да има разбирателство между отделните политически сили? Така като наблюдавате вече вътре в парламента, как се случват нещата?

- Поне между лекарите от отделните политически сили има пълно разбирателство. Обикновено се свързват нещата и с други сфери и тогава се получават нюанси.

- Сто милиона допълнително в бюджета на здравната каса, които бяха приети вчера на първо четене, ще предотвратят ли пълен колапс в здравеопазването?

- Да, разбира се, те ще бъдат достатъчни донякъде, до края на годината. Необходими са 138 милиона, но аз мисля, че отново касата ще прехвърли плащания от декември за януари и така системата ще бъде да не кажа в равновесие, но относително равновесие.

- Как гледате на опцията, която напоследък се чува все по-често? След няколко години българинът ще остане без адекватно лечение заради това, че всички кадърни лекари ще отидат да работят в чужбина?

- Това е преекспониран въпрос. Като цяло бройката на лекарите в България е достатъчна за средноевропейските стандарти. Проблемът е по-скоро за това, че излизат млади лекари, които са бъдещето на страната, и до качеството и до квалификацията на лекарите, които са в страната. Вижте, това са проблеми, които трябва наистина да бъдат решени, тъй като не бройката, а квалификацията на лекаря са най-важното в системата. Иначе, ако направим една аналогия, че и преди промените 6000 лекари работиха в Арабския свят - в Алжир, Тунис, Сирия.
След 1968 г. квалификацията на лекарите в България беше в относително много по-добър план.

- Какво ще накара според вас хората да започнат да внасят здравните си осигуровки?

- Както навсякъде в живота, трябва да се използва и тоягата, и морковът. Трябва да има санкции за тези, които не си плащат, и, разбира се, мотивация да си плащат, която да бъде свързана с това, че една част, между 20 и 25% от вноската да не е солидарна, а да е по собствена партида на пациента.

- Кои здравни услуги трябва да останат ангажимент на държавата според вас и кои трябва да преминат в частни ръце?

- Какво значи частни ръце? В медицината се говори за обществено здравеопазване. Какво значи обществено здравеопазване? Това, което е от важност за всички нас, за държавата. Като например инфекциозни заболявания, детски заболявания, АГ, също така и детско здравеопазване, и здравеопазване на хората, които са над 65 години. Това са неща, които трябва да останат на държавата, тъй като те реално не могат да бъдат решени нито от частната структура, нито от определено звено в държавата, което е самостоятелно. А те трябва да бъдат държавен ангажимент. Разбира се, аз пропуснах спешната помощ, тъй като тя пък си е в целия свят приоритет на държавата.

- У хората обаче остава усещането, че в здравеопазването държавата непрекъснато налива едни пари, а те сякаш изтичат някъде?

- Какво значи налива? В България в общи линии на човек от населението за здравеопазване годишно отиват между 130 и 196 евро, докато, хайде няма да сравняваме Швейцария, но в една съседна Румъния са около 600. Каквото и ние да говорим за изтичане, за лошо разпределение на парите, те в крайна сметка са малко.

- Като заговорихме за Румъния, непрекъснато ни дават примери със спешната помощ там. Ние защо не можем да бъдем като Румъния?

- Ние можем много лесно при една минимална политическа и финансова подкрепа. Там държавата отдели 90 милиона евро за една година, за да се реши проблемът със спешната помощ.

- Ние дали можем да си позволим това?

- Ние сме длъжни да си го позволим. Не да бъдем на второ място в Европа по тютюнопушене и на осмо по употреба на алкохол, а да бъдем поне на десето по медицинско обслужване.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай