Драма с Панагюрското злато: Фалшива новина разтърси мрежата

Националният исторически музей и Министерството на културата опровергаха информацията

Драма с Панагюрското злато: Фалшива новина разтърси мрежата | StandartNews.com

Националният исторически музей и Министерството на културата опровергаха информацията, че копие на Панагюрското златно съкровище е задържано в Обединените арабски емирства.

Става дума за копие, предоставено от Националния исторически музей на консорциума, който е спечелил обществена поръчка на Министерството на икономиката да представя България на изложение в Дубай.

"Появилите се по-рано в електронни медии публикации относно проблем с участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на „ЕКСПО 2020“ са изцяло фалшиви", заявяват Министерството на културата и Националният исторически музей в официално съобщение и подчертават, че имат коректно сключен договор с Министерството на икономиката за показването на копие от съкровището в Дубай.

Те са категорични, че всички предмети за участие в „ЕКСПО 2020“ са поставени в специално изработени за целта транспортни кутии, които осигуряват безопасното им пренасяне.

"Националният исторически музей има коректно сключен договор с Министерството на икономиката, организатор от българска страна, за участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на „ЕКСПО 2020“.

Служителите на Националния исторически музей съвсем точно са изпълнили всички клаузи на договора и са спазили изискванията на българското законодателство, което лесно може да бъде установено при документална проверка", казват от Музея.

"Няма задържани служители на НИМ. Няма задържани предмети. Истинската новина е, че всички предмети са поставени в специално изработени за целта транспортни кутии (видно от приложената снимка), които осигуряват безопасното им пренасяне", категорични са от музея.

Оригиналът на Панагюрското съкровище продължава да се експонира в зала № 2 и може да се види в работното време на Националния исторически музей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай