Д-р Митков: Да бъде приет Закон за спешната помощ

Д-р Митков: Да бъде приет Закон за спешната помощ | StandartNews.com

Кърджали. "Здравето на нацията е над всичко. За да се реши проблемът в Спешната помощ, трябва да има национален консенсус между всички политически партии". Това заяви директорът на Спешния център в Кърджали д-р Атанас Митков. Той уточни, че работещите в Спешна помощ в Кърджалийско се солидаризират със синдикалните искания на колегите си от столицата, но на този етап отхвърлят всякакви претенции за оставката на здравния министър д-р Таня Андреева.

Медиците в Източните Родопи настояват да бъде приет по-скоро Закон за спешната помощ, който да регламентира дейностите и какво точно е „спешен пациент", както и професията „лекарски асистент".

„Сега ние сме като буфер за всички пациенти, които не са здравноосигурени, и затова в някои филиали хората са доста натоварени", коментира още д-р Митков. Според него трябва да се увеличат заплатите и се гарантират облекчени условия за специализацията на кадрите и сигурността на екипите.

В област Кърджали по щат в Центъра за спешна помощ има 54 лекарски места, но са заети само 16, другите са поети от фелдшери. Във всеки филиал в областта има по една модерно оборудвана линейка. Заради трудния планински терен на разположение са и няколко УАЗ-ки. „Средно отзоваванията на сигнал са 7-8 минути в Кърджали, но имаме махали и села, които са доста отдалечени от общинските центрове, и до тях естествено не се стига толкова бързо", коментира още д-р Митков.

По думите му негови колеги също са били потърпевши от агресията на пациенти. Такива единични случаи са били регистрирани в Момчилградско и Чернооченско.

Шефът на центъра за Спешна помощ в Кърджали заяви, че работят в много добър синхрон с тел 112.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай