Д-р Клаес ще прави чудеса във "Вижън"

Д-р Клаес ще прави чудеса във "Вижън" | StandartNews.com

Хирургът е спасил от слепота безброй пациенти с отлепена ретина

Д-р Карл Клаес прави чудеса - това ще ви каже всеки пациент, имал шанса да се докосне до световноизвестния очен хирург от Белгия. "У нас има много добри лекари, но д-р Клаес сякаш има някаква дарба. Той спаси окото ми!", признава Екатерина Бончева. Всички я познаваме като член на Комисията по досиетата. В столичната клиника "Вижън" обаче г-жа Бончева е дошла като пациент. Д-р Клаес я е оперирал 4 пъти от 2010 г. насам заради отлепване на ретината. Последната интервенция е била в клиниката му в Антверпен на 17 март. На 10 май, при втората визита на светилото от Белгия във "Вижън", Екатерина Бончева минава на контролен преглед. Наред с Видинския митрополит Дометиан и 10-месечната Вики. Мечтата на всички им е д-р Клаес по-често да консултира, а защо не - и да оперира у нас. Хубавото е, че съвсем скоро тя ще се сбъдне, издава управителят на "Вижън" Елена Кумбиева.

Най-късно наесен д-р Карл Клаес ще започне да оперира във "Вижън", обяви за "Стандарт" управителят на столичната клиника Елена Кумбиева. "В ход е процедура за получаване на разрешително от Министерството на здравеопазването (МЗ). Д-р Клаес ще оперира при нас през последната седмица на август или първата на октомври", уточни Кумбиева.
Световноизвестният белгиец е ученик на пионера във витреоретиналната хирургия д-р Живойнович. "За него казват, че можел от събрано в ръката око да възстанови зрението", разкрива Екатерина Бончева. "Похвално е, че "Вижън" го привлече да идва тук и да оперира. Това е световноизвестен офталмолог, при който е щастие да попаднеш. Не всеки може да си позволи да се лекува в Антверпен", признава експертът от Комисията по досиетата. Да се докосне до дарбата на д-р Клаес има шанс и Видинският митрополит Дометиан. Преди 10 г. владиката си е направил две операции заради катаракта (перде) във "Вижън". "Сега, преди 10 дни, отново се получи дефект - оправиха го идеално. Мнението на д-р Клаес е, че всичко е много сполучливо, което ме радва. Като българин се гордея да имаме клиника на такава висота, с прекрасен колектив. Вежливи, мили, поддържат блестящ ред и чистота. Затова и имат пациенти

от целия Балкански полуостров, дори от арабските страни

хвали клиниката дядо Дометиан. За консултация са дошли и трима мъници, оперирани от светилото заради ретинопатия на недоносеното. Две бебенца - на 4 и 10 месеца, и кака на 2 г. "Златните ръце" на д-р Клаес им дават шанс да запазят зрението си. "Той е откривател на много авангардни техники в ретиналната хирургия. Спасил е и е дарил зрение на десетки хиляди пациенти с тежки заболявания на ретината, на жълтото петно на макулата, с кръвоизливи, след травми", обяснява офталмологът д-р Анна Ганчева от "Вижън", която е специалист по заболявания на ретината. "Д-р Клаес сподели ноу-хау с нас - нови методи при заболявания на макулата, отстраняване на стъкловидното тяло през много малки отвори. И ние тук ги лекуваме успешно, но при него става въпрос за авангардни техники - щадящи операции, при които периодът за възстановяване на зрението е скъсен.

Още на другия ден проглеждат

разказва д-р Ганчева. И разкрива, че д-р Клаес ще обучава витреоретиналните специалисти във "Вижън" и дистанционно.

В клиниката в София д-р Ганчева консултира много от пациентите на световноизвестния хирург, оперирани в Антверпен. "Спасил е зрението на безброй недоносени бебета. Много българи плащат хиляди евро, търсят Фонда за лечение в чужбина, чакат с месеци, за да ги консултира и оперира в Антверпен", разказва д-р Ганчева. И не крие, че д-р Клаес има сантимент към БГ пациентите - винаги им прави отстъпки.
Операциите, които светилото от Белгия прави, колегите му наричат "висш пилотаж в офталмологията". "През минимум 3 много фини отвора - под 1 мм, се влиза във вътрешността на окото и очното дъно се осветява. Изисква се страхотна прецизност. Отлепената ретина е диагноза, която респектира всеки очен лекар", не крие д-р Ганчева. Оставена без лечение, завършва не само със слепота, а може да отключи редица усложнения. "Стига се до там пациентите да имат

око, което не вижда, но боли

Такива очи преди време у нас се махаха", признава д-р Ганчева. Най-застрашени от отлепване на ретината са пациентите със захарен диабет, които постоянно се увеличават. На тях д-р Ганчева препоръчва да посещават очен лекар поне 1-2 годишно. В рисковата група са още късогледите. Затова, освен да следят диоптъра и да коригират очилата си, офталмологът им препоръчва да си правят изследвания на ретината редовно. "Трябва да се оглеждат и скритите й части, където често има малки дупчици", уточнява д-р Ганчева. "Това е нервна тъкан и увреди ли се веднъж, е необратимо. Затова борбата е за всяка клетка", казва д-р Ганчева. И припомня кои са симптомите при отлепяне на ретината -

поява на светкавици пред погледа

плуващи мътнини и черни точки, които нарастват, дефицит в зрителното поле. "Когато моята се отлепи, просто не виждах от средата на окото нагоре", спомня си Екатерина Бончева. "Някои пациенти, като преминат светкавиците, си казват: "Добре съм!". Но това е точно моментът, в който се "тегли" ретината и след това започва да се отлепва. При някои може да отнеме минути, при други - дни или месец", обяснява д-р Ганчева. Затова е важно лечението да започне навреме. "Окото няма механизъм, по който да оздрави само ретината - напротив, процесът се задълбочава. За да слегне, първо се пробва със серклажна лента (която пристяга окото). Но при тежки случаи - когато трябва да се почиства увредената ретина, се поставя и силикон - като превръзка в самото око", разяснява д-р Ганчева. И предупреждава, че при доста пациенти с тази диагноза се налагат и повторни операции.

Лазер пази от скалпела

Със специален лазер, който предотвратява отлепянето на ретината, работят в клиника "Вижън". От него безплатно могат да се възползват пациенти с диабет или късогледство, обяснява д-р Анна Ганчева. "Ако се установи, че има изтъняване или повреда на ретината, тя се "обшива" с лазера, за да се предотврати отлепването и да не се стигне до операция", уточнява д-р Ганчева. Процедурата се прави без упойка - само с капки в окото, като пациентът дори е седнал. "Безболезнено е, а лазерите, с които разполагаме, не облъчват нито пациента, нито лекаря", успокоява д-р Ганчева. Във "Вижън" имат и супермодерен скенер, който дава точна оценка на степента на увреждане на ретината.

Сбъднаха мечтата на Елеонора безплатно

"Дясно око, казвай ми цифричките!", обръща се нежно към Елеонора д-р Елена Пешева от "Вижън". "5, 4, 8, 6, 3, 4", чурулика 26-годишната софиянка. От 24 април насам Елеонора лети. Защото знае - чудесата се случват. От 15 г. момичето има една мечта - да вижда без очила. Сега от "Вижън" я сбъдват. Безплатно. Защото, както изчислява безработната Елеонора: "Ако трябваше да спестявам пари за лазерна корекция, щях да ги събера, като стана на 50". "Аз съм без думи, ще съм благодарна цял живот!", вълнува се момичето.
10 дни след като са й направили PRK

младата жена вижда на 100%

"Зрението й ще става още по-добро, докато стигне 120%. Когато човек е много мотивиран, започва да вижда по-бързо. Ако има колебания и се съмнява, възстановяването е по-бавно", обяснява д-р Пешева. Преди съдбата да я срещне с екипа на "Вижън", Елеонора е с късогледство и астигматизъм - с -3,25 диоптъра на едното око и с -3,50 на другото. Чудото се случва, след като пише имейл до клиниката: "Имам мечта да сваля очилата. Нямам средства, но събирам пари, за да я сбъдна. Колко ще ми струва?". Трогнати, от "Вижън" й отговарят: "Ще сбъднем вашата мечта. Без пари". "Четох го няколко пъти - стори ми се чудо. В началото си мълчах, направо не вярвах. Докато не ми се обадиха за корекцията, бях сигурна на 70%", не крие Елеонора. Първият й преглед е на 3 април. След 15 г. ходене по очни доктори е направо шокирана колко обстойно я преглеждат - консултацията е цели 3 ч.
"Големият ден" е на 24 април. "Беше ме страх, но гледах да съм силна. Мина за 20 минути. Няма болка, но в първата секунда под лазера

всичко изчезва - потъваш в тъмнина

спомня си Елеонора. И бърза да похвали колко внимателна е била д-р Пешева по време на интервенцията. "Първите секунди след корекцията - видях! Дори не мога да повярвам още, че виждам без очила и лещи, от 5-и клас се мъча с тях!", смее се до уши Елеонора. Сега се заканва - ще започва живота си наново. "Търся си работа - отдавна съм безработна, преди съм била барманка и продавачка. Искам да намеря призванието си, което ще ме прави щастлива, но се лутам малко", признава си Елеонора. Но се успокоява: "Вече вярвам в чудеса. Преди бях песимист, намусен човек, сега се усмихвам през цялото време. Баща ми е свещеник, вярвам в Бог и знам, че Господ ни се отплаща за преживените нещастия. Всяка вечер съм се молела да виждам добре и това се сбъдна!", вълнува се Елеонора. Повтаря си всеки ден - животът й ще се нареди - ще си намери и работа, и сериозен човек.

В новата клиника ще имаме 4 операционни

Елена Кумбиева, управител на клиника "Вижън"

- Г-жо Кумбиева, ще виждаме ли по-често д-р Карл Клаес в София?

- Това е второто посещение на д-р Карл Клаес. Програмата му е заета за години напред, оперира и консултира по всички краища на света, затова за нас е изключителна чест, че такъв корифей отдели време да дойде и да види българските пациенти. Още повече, че имаше и малки дечица. Родителите бяха благодарни, че може да ги консултира тук, защото това им спестява много средства.
Още миналата година започнахме темата за по-трайно и широко сътрудничество с д-р Клаес. Амбицията ни е да му предоставим възможност, при условия, които отговарят на неговите изисквания, да идва и да оперира в България. Нашата цел е, освен социалната страна, лекарите ни да имат възможността да се обучават на място от такова светило.

- Строите нова болница? Разкажете ни за нея?

- Това всъщност е разширение на очна клиника "Вижън". До месец приключваме с грубия строеж. Догодина по това време се надявам да отворим врати. Хубавото е, че ще имаме голяма леглова база. Това се обяснява с четирите операционни - освен лазерна, ще има и още 3 за стандартна хирургия. В новата клиника ще има и всички съпътстващи кабинети, които подготвят пациента за очна операция - от кардиологичен до клинична лаборатория.
Смятаме да привлечем водещи фако- и витреални хирурзи, включително от страната. Те ще имат възможност да идват със свои пациенти в операционните ни. Искаме болницата да се превърне в център по очна хирургия за водещи специалисти от страната и чужбина. Д-р Клаес няма да бъде единственият чуждестранен специалист, който ще работи при нас. Имаме уговорки например и с водещи германски хирурзи от Мюнхен и Франкфурт.
В работата винаги ме води едно верую - най-скъпа е човешката благодарност. А ние я получаваме в изобилие. Много съм щастлива, че работя с такъв екип. Никак не е леко да постигнеш добри резултати. В началото в клиниката ни влизаха по 80 пациенти в седмицата, днес минават по 150-160 души на ден. Това е израз на благодарност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай