Доказано! Ето кой побърка българите по времето на Ковид

Основната дезинформация идва от страницата на доц.Мангъров

Доказано! Ето кой побърка българите по времето на Ковид | StandartNews.com

"Основен източник на дезинформация относно пандемията е страницата на доц. Атанас Мангъров". Това показват резултатите от изследването на Център за изследване на демокрацията "Пропаганда и дезинформация в предизборната кампания: основни послания и разпространители", пише News.bg.

Около 1/3 от българите вярват, че COVID-19 e измислица с цел да се увеличи печалбата на фармацевтичните компании. Освен това 44% вярват, че ваксините срещу COVID-19 са опасни и непроверени, а 1/5 не знаят и нямат мнение по въпроса.

Делът на невярващите в COVID-19 и в ефективността на ваксините е устойчив при всички възрастови групи, а над 40 на сто смятат, че статистиката за починалите от вируса е нагласена.

Над 1/3 от населението също подкрепя конспиративната теза, че мерките срещу разпространението на коронавируса са политически заговор, насърчаван от чужди сили.

Най-популярните твърдения в социалните мрежи са, че сертификатите са безсмислени, че са диктатура и фашизъм и пандемията е измислена от фармацевтични компании и политици. Основен източник на дезинформация е страницата на доц. Атанас Мангъров.

Също така,  близо 40 на сто от запитаните твърдят, че Зелената сделка е виновна за покачването на цените на енергийните ресурси в последните месеци.

Всеки втори българин е съгласен с най-често тиражираните митове за енергийния преход - че при затваряне на въглищните централи, ще има режим на тока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай