Неделя,

Доказано! Ето кой побърка българите по времето на Ковид

От: Редактор -
939
Доказано! Ето кой побърка българите по времето на Ковид
A
A
A

"Основен източник на дезинформация относно пандемията е страницата на доц. Атанас Мангъров". Това показват резултатите от изследването на Център за изследване на демокрацията "Пропаганда и дезинформация в предизборната кампания: основни послания и разпространители", пише News.bg.

Около 1/3 от българите вярват, че COVID-19 e измислица с цел да се увеличи печалбата на фармацевтичните компании. Освен това 44% вярват, че ваксините срещу COVID-19 са опасни и непроверени, а 1/5 не знаят и нямат мнение по въпроса.

Делът на невярващите в COVID-19 и в ефективността на ваксините е устойчив при всички възрастови групи, а над 40 на сто смятат, че статистиката за починалите от вируса е нагласена.

Над 1/3 от населението също подкрепя конспиративната теза, че мерките срещу разпространението на коронавируса са политически заговор, насърчаван от чужди сили.

Най-популярните твърдения в социалните мрежи са, че сертификатите са безсмислени, че са диктатура и фашизъм и пандемията е измислена от фармацевтични компании и политици. Основен източник на дезинформация е страницата на доц. Атанас Мангъров.

Също така,  близо 40 на сто от запитаните твърдят, че Зелената сделка е виновна за покачването на цените на енергийните ресурси в последните месеци.

Всеки втори българин е съгласен с най-често тиражираните митове за енергийния преход - че при затваряне на въглищните централи, ще има режим на тока.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички