Голяма радост! Спортното министерство с премии

Еднократни парични награди за спортисти

Голяма радост! Спортното министерство с премии | StandartNews.com

С промени в Наредба №5 на ММС за първи път се въвежда премиране на младите спортисти от първа възрастова група преди мъже и жени, които ще могат да получават еднократни парични награди за призово класиране на световни и европейски първенства по олимпийски дисциплини и категории. Към момента подобни финансови стимули не се предвиждаха.

Целта на нормативната промяна е младите ни надежди да бъдат насърчени да продължат активно да тренират и да се състезават в условията на висока конкуренция, да постигат отлични класирания в първенствата от най-висок ранг и да получават удовлетворение от полагания труд и усилия, съобщават от Министерството на младежта и спорта. 

Проектът за изменение и допълнение на Наредба №5 е разработен въз основа на заявените приоритети от екипа на министър Димитър Илиев за подкрепа на младите спортисти и техните треньори. Новите текстове предвиждат 20 000 лева за първо място на световно първенство и 10 000 лева - за европейско. Така изготвените промени са реален стимул за талантливите български спортисти, които и в последните седмици носят медал след медал за България.

С друга промяна в наредбата напълно се изравняват еднократните парични награди за параолимпийци с тези за призьорите от олимпийските игри. Към момента за първо място на параолимпийски игри параатлетите получават 160 000 лв. или 64% от сумата за олимпийците. 

Паралимпийските игри са второто най-голямо световно спортно събитие след олимпийските игри. Участието в най-високия международен спортен форум за хора с увреждания е резултат от усилената работа от страна на атлетите и техните треньори след покриване на квалификационни норми при най-висока конкуренция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай