Добри новини. Ето с колко скачат пенсиите на 717 хил. души

Преизчисляването на пенсиите ще се осъществи по 3 стъпки

Добри новини. Ето с колко скачат пенсиите на 717 хил. души | StandartNews.com

Добри новини за пенсионерите от бившия социален министър Христина Христова. Тя обясни, че в актуализацията на бюджета са заложени средства за преизчисляването на пенсиите от 1 октомври. Според нея преизчисляването на пенсиите ще се осъществи по 3 стъпки. Христова посочи, че увеличение на пенсии от преизчисляването ще има за 717 хиляди души.

"Пенсионно-осигурителната материя е сложно нещо. Тя трудно може да се обясни елементарно и просто за неспециалисти. Трябва да се внимава много какво се казва. Оказва се, че недостатъчно добросъвестно се води този диалог с хората в пенсионна възраст", коментира Христова в "Денят ON AIR".

"Първоначалната идея е да се смекчи тази голяма разлика при еднакви осигурителни условия, заплата и осигуровки, защото хората са се пенсионирали в различни периоди. Тези преизчисления ще бъдат в полза на по-старите пенсии, защото при по-новите пенсии е ясно, че са близки до новия среден осигурителен доход и няма да имат такова съществено увеличаване. Общо средното увеличение се очаква да бъде около 17%", каза Христова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ не са в добра координация двете системи - социално-осигурителната и социалното подпомагане. Тя добави, че трябва, когато пенсията на даден човек е под линията на бедност, да му се даде допълнителна помощ.

Бившият социален министър изтъкна, че трябва да се актуализира дефиницията за енергийно бедни хора. Христова обърна внимание, че според прогнозата на БНБ ще бъдат увеличени цените на всички енергоносители, така че ни очаква проблемна зима. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай