Добрев избра Белоградчик и чипровските килими за Чудеса

Добрев избра Белоградчик и чипровските килими за Чудеса | StandartNews.com

Видин. Белоградчишките скали и чипровските килими са изборът на икономическия министър Делян Добрев в класацията от Чудеса, с които страната ни да кандидатства в ЮНЕСКО. В разгара на драмата с "Атомстройекспорт", той не пропусна да даде своя вот за тях и така стана първият българин, гласувал във втория тур на кампанията "Чудесата на България 2".

Новият старт от кампанията бе даден от главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова на конференция за развитието на област Видин. В първия етап на гласуването са участвали над 1 милион българи, съобщи тя. Първите 10 обекта в категориите за материално и нематериално културно наследство продължават надпреварата в новия етап.

Той ще продължи до 3 октомври. През това време всички българи ще могат да изберат символите от материалното и нематериално богатство на страната ни, с които се гордеят най-много и които искат да видят в ЮНЕСКО, обясни г-жа Бозукова.

Финалистите ще бъдат обявени на мегаспектакъла „Чудесата на България”, който „Стандарт” прави за 20-ия си юбилей в зала № 1 на НДК на 3 октомври.

В гласуването участват първите 10 обекта и традиции, събрали най-много гласове от  юли досега. Класацията започна на 5 юли в Белоградчик. От първия миг на челна позиция излязоха Белоградчишките скали, следвани от Велико Търново и крепостта Баба Вида. В раздела „Нематериално наследство” на първо място се утвърдиха пловдивските майстори на кукли от шума. След тях са чипровските килими и мартениците.

Вотът е част от патриотичната кампания „Чудесата на България”, организирана от в. „Стандарт”, която се провежда с подкрепата на МТел и търговска верига „Зора”. Нейната цел е включването на нови български символи в списъците на ЮНЕСКО за закрила на световното културно наследство.

Целта ни е след като се чуе гласът народен държавните институции да се съобразят и да подадат документите за ЮНЕСКО на финалистите в двете категории, каза още Славка Бозукова.

На форума ще бъде направена работна среща между кметовете от региона за туристическия маршрут „Виа Милитарис”. Той включва над 10 обекта от Видин, Белоградчик и Кула, които бяха предложени от историци и археолози на Симеон Дянков на 5 юли по време на дискусия на „Стандарт”. Вицепремиерът обеща държавата да вложи над 10 млн. лв. за туризма в региона през следващите 3 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай