Директорът на НЗОК няма да подава оставка

Директорът на НЗОК няма да подава оставка | StandartNews.com

София. Директорът на здравната каса д-р Пламен Цеков няма намерение да подава оставка, заяви той по националната телевизия. Цеков определи атаката към него с цел да напусне поста си като политическа и каза, че неоснователно се опитват да го компрометират като човек.

Той отхвърли обвиненията в непрозрачност и заяви, че всички решения на Надзорния съвет на касата се публикуват на сайта й. По думите му в момента Касата има най-малък щат и най-много здравноосигурителни плащания, а бюджетът й е стабилен.

Запитан за "национализираните" от Симеон Дянков здравни вноски в размер на 1 млрд. лева, той обясни, че тогава парите за здраве са влезли в националния бюджет с условиято, ако Касата изпадне в неплатежоспособност, да ги поиска и да ги получи обратно със санкция на Народното събрание. Това обаче е малко вероятно, тъй като бюджетът на НЗОК е стабилен, повтори д-р Цеков.

Той обясни, че следващата седмица ще излязат и данните за месец май и тогава ще се формира окончателната картина на бюджета. По думите му всичко, регламентирано по закон, е спазено стриктно и в момента няма преразход в глобалната рамка на бюджета. „Разбира се, вътре в отделни параграфи има и преразход, но той се характеризира със сезонност. Това е в денталната помощ - там има преразход 51,5%, в болничната помощ – 54,6%", обясни Цеков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай