Диана Димитрова – с наградата „Александър Фол"

Диана Димитрова – с наградата „Александър Фол" | StandartNews.com

Стара Загора. Шефката на прославената археологическа експедиция „ТЕМП" Диана Димитрова е тазгодишният носител на престижната награда на името на бащата на тракологията Александър Фол.

Отличието се присъжда без прекъсване от 2006 г. от община Казанлък за принос в проучването и изследване на тракийското наследство у нас. Първият кавалер на наградата е д-р Георги Китов, откривател и кръстник но Долината на тракийските царе.

„Радвам се, че 17 години след откриването на тази уникална гробница, знаков паметник на българската археология и държава, тя е достъпна за туристите, както мечтаеше Георги", благодари с насълзени очи спътницата в археологията и живота на покойния д-р Китов. Наградата и бе връчена от зам.-министър на икономиката, енергетиката, търговията и туризма Бранимир Ботев.

Гробницата „Шушманец", която е от 4-5 в. пр. Христа, според специалистите няма аналог в света. В нея тракийският майстор е съчетал в непдражаемво съвършенство два типа архитектурни форми, познати от античността – гранитния купол и полуцилиндричните колони от т.н. македонски тип. Според самия д-р Китов и неговите колеги преди да бъде погребан тук знатен тракийски аристкрат, най-вероятно тук се е намирал култов ритуален храм или комплекс.

Вече са готови проектите за реконструкцията и реставрацията на съседните гробници – „Хелвеция" и „Грифоните", съобщи кметицата на Казанлък галина Стоянова с надежда, че и за в бъдеще този уникаен комплекс на тракийската цивилизация ще бъде сред приоритетите на държавата за развитието на културния туризъм. зам.-министър Ботев, който е свързан със съседния Карловски район, увери, че в негово лице Долината на розите и тракийските царе ще има горещ привърженик и застъпник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай