Деца рисуват ангели, които пазят от заразата

Баба Ванга вдъхновила Жени да създаде Къщата на куклите

Деца рисуват ангели, които пазят от заразата | StandartNews.com
  • Момченцата превръщат лъжици в полицаи, войници и нинджи
  • Баба Ванга вдъхновила Жени да създаде Къщата на куклите

Ангели, които пазят земята от заразата. Ангели, които имат огромни спринцовки и лекуват хората от вируса.  Кукли нинджи, кукли войници, кукли полицаи. Правят ги децата в Арткъща "Куклите". Има, разбира се, и съвсем обикновени кукли, които може и да не приличат на Барби, защото са направени от обикновена бутилка, лъжица и малко прежда, но пък децата са по-щастливи, защото са създали въпросните чудеса лично. Арткъща "Куклите" се помещава в стогодишна къща, където родителите могат да заведат децата си по всяко време, за да гледат как Жени Костадинова твори кукли и сами да направят свои. Това е и вид арттерапия за много млади хора, които работят с ръцете си и създават украшения според своето въображение. Идеята за "кукления дом" журналистката и писателка Жени Костадинова получава след като започва да пише книга за Баба Ванга. В процеса на проучванията за книгата си тя узнала, че гадателката правела специално наричане за жена, която иска да се сдобие с дете. Такива жени трябвало да отидат при нея с кукли, над които тя ще изрече заклинания. Ритуалът на Ванга е представлявал "измолване" на душата на детето, което ще се роди, от бездетната майка."Не знам какво точно е било тайнството, но по-късно се оказа, че много от жените, които са ходили с кукли при Ванга, в крайна сметка са заченали", разказва Жени. Тя започнала да разпитва за повечето от тях и на финала узнала, че Ванга е кръстила огромно количество деца, а родителите им споделили, че всички те са били заченати след среща с нея. Малко след написването на книгата Жени започва да прави кукли. Първите са създадени от обикновена стъклена бутилка за тяло и дървена лъжица за глава, като останалата част се гарнира с прежда.

Дълго време правила куклите за удоволствие, дори направила дарение с първите сто - за благотворителна изложба на фондация "Искам бебе". След това обаче решила, че иска да намери място, където не само нейните кукли да се чувстват добре, а и други хора да могат да ги създават, като по този начин си осигуряват психологически комфорт. Естествено, най-вече деца. Така куклите на Жени се настаняват в една стогодишна къща в центъра на София, където и в момента има занимания при спазване на мерките. За индивидуални срещи се записват предварителни часове, а за рождени дни се допускат 5-6 деца, за да се спази капацитетът от 30 на сто. В "творилницата" на "Куклите" идват десетки малчугани - долната възрастова граница е 4 години, а горна няма. В много случаи и родители, и баби се впускат да правят куклата на мечтите си. Но детските възприятия са най-артистични - те комбинират на пръв поглед несъчетаеми цветове, от които все пак се получава нещо красиво. Оранжево и лилаво?

Нищо по-красиво, ако това е куклата за твоята майка. Яркожълто и розово за сестричката, която все още не може да работи в "творилницата" - много яко. Чисто бяло за медицинска сестра - и така нататък.Дори и момченца участват в направата на кукли - едно сътворило нинджа само от черна прежда, друго създало войник, като за оръжието му ползвало коктейлно ножче за плодове. Трето изобретило кукла-полицай с хартиена шапка. В конкурса на "Куклите"- "Виж моя ангел", който се проведе миналата година след първите месеци от пандемията, деца нарисували ангели, които пазят земята от лошия вирус, а едно създало ангел с инжекция, който да спаси болните. Много са и момичетата, които създават кукли - предимно в розовата традиция. Наблюдатели от "Куклите" обаче твърдят, че има интересни психологически наблюдения върху малчуганите - тези до 7 години рисуват предимно върху вдлъбнатата страна на лъжицата, която би трябвало да представлява лице на куклата. Сестрата на Жени - Светла, смята, че по този начин децата все още не са изявили своята индивидуалност, а едва след седемгодишна възраст рисуват онова, което мислят - без "Мами, това не е хубав цвят", "Мами, избери друга боя", тоест извън вмешателството на родителите.В галерията са гостували и колекции на стари кукли - една от тях е от порцелан на повече от сто години, събирани от Петър Енев. Гостуват и кукли, направени от наши дизайнери.Преди няколко години се появи и Бойко Борисов. Остава да видим дали няма да бъде изложена и кукла на Слави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай