Денят Х, в който няма победители

Денят Х, в който няма победители | StandartNews.com

Днес партиите трябва да покажат могат ли да живеят за другите, не само за себе си

Оправяй миналото, ръководи настоящето, предвиждай бъдещето. С тези думи на големия Сенека би трябвало да прекрачат прага на парламента депутатите днес. Още от сутринта, когато се събират три комисии, за да направят предпоследен опит да постигнат съгласие по актуализацията на бюджета. Последният ще бъде малко по-късно - в 14 ч, в пленарна зала.

Днес политиците трябва да се опитат да поправят миналото, довело до финансовия ръб болници, строители, общини... Да се опитат да ръководят правилно настоящето. И като предвидят какво точно може да се случи наесен - ще издържи ли на мускули Здравната каса, ще може ли КТБ да бъде оздравена, ще има ли воля и пари да се отпушат еврофондовете, ще се случи ли чудото в хазната да постъпят планираните 2 млрд лв. отгоре, да вземат вярното решение. Не за себе си, не за партиите си, не за играта си преди изборите. А за държавата.

Странно, но след океана от думи през последните седмици все още няма еднозначен отговор на основния въпрос: необходима ли е наистина актуализация на бюджета. И ако да - с колко.

Да, ремонтът на хазната е единствено спасение

казаха единодушно лидерите след един инфарктен финансов съвет при президента. Но ден по-късно позицията им се разми. Кабинетът "Орешарски" внесе новите разчети за здраве и държавен бюджет. Но не разписа в мотивите точка по точка за какво са парите. Напротив, отбеляза, че всъщност може и без актуализация, тя се прави само за спокойствие.

Толкова им трябва на политиците преди избори. Всеки прочете това, което му е необходимо. За да наточи предизборните стрели. И да стигнем до абсурда, в който важният въпрос не е нужна ли е актуализация. А кой я подкрепя. След извънпарламентарната атака: "Нова коалиция ГЕРБ - БСП", червените първи хвърлиха кърпата. И бламираха собственото си правителство, гласувайки против новите разчети. Зачеркнаха и обещанията си към лекарите, тъй като и за хората, които не се казват Петър Чобанов, е ясно, че без промяна в държавния бюджет парите за Здравната каса не могат да влязат в сила. Колкото и юристът Янаки Стоилов да обяснява, че вратичка има, такава уви не съществува.

Последвалата нова канонада този път от БСП: "Кооперативът е ГЕРБ - ДПС, те са съюз КТБ, коалиция Горчиво", отказа от актуализацията и хората на Бойко Борисов.

Така с тежкия въпрос има ли наистина нужда от нови разчети в бюджета и може ли да се постигне съгласие за тях се стигна до петъчните консултации при президента. Те бяха показателни в много отношения. За първи път президентът Росен Плевнелиев показа на лидерите, че когато се налага

и той може да играе техните хитри игри

- протоколни и процедурни. Изненада участниците с директно телевизионно излъчване, което видимо притесни някои от тях. Стъписването бе толкова голямо, че в ефир прозвуча възмущението защо има камери, след като КСНС се провежда при закрити врата. Наложи се Плевнелиев да припомня, че КСНС има съвършено друг формат.

В петък лидерите показаха, че трудно изневеряват на стила си. С малки изключения. Дипломатичен и диалогичен, както винаги, президентът два пъти каза "моля ви" и "помогнете". Нещо, което никой държавен глава публично не е правил досега. Но и заплашително тропна по масата: "Държавата се разпада, имате срок до понеделник, лично ще покажа отговорността на всеки един от вас".

В петък на "Дондуков" 2 бе премиерата на новата линия на новия лидер на БСП. С думи и поведение Михаил Миков показа, че за "Позитано" нищо извън БСП не е чак толкова важно. Бузлуджа е над бюджета, "съпътстващите мероприятия" за събора - над постигането на съгласие. Демонстрацията на Миков два пъти да погледне часовника си и да заяви,че ще напусне по-рано "приятелския разговор при президента", защото бърза, пресече търсенето на консенсус, преди да е започнало. Николай Бареков отново говореше от името на масите, Меглена Кунева - от името на Европа. На този фон Бойко Борисов остана мъж на честта, Лютви Местан - на разума. Диалогът между тях се започна. И показа, че разумът налага партийните страхове да отстъпят пред националния интерес

Но честта понякога замъглява разума

В крайна сметка като Дамоклев меч продължиха да висят страшните цифри, съобщени от Плевнелиев. 30 000 строители и семействата им остават на улицата, ако не получат дължимите им 1 милиард лева. Общините са пред фалит без своите 300 млн. Ако не дадем 200 млн. за отпушване на еврофондовете, губим 4 милиарда. 1,5 милиарда допълнително от хазната трябват за гарантиране на влоговете до 100 000 евро в КТБ. Без актуализация на бюджета за здраве наесен болници може да връщат пациенти...

Колко нюанса черно е положението знаят само на "Дондуков" 1, "Дондуков" 2, във финансовото министерство, в Народното събрание. Затова не бива да се заиграват предизборно с това. Може да е фатално.

Общата опасност трябва да се отблъсква със съгласие, е казал още Сенека. Ако опасността изисква всеки да отстъпи в името на държавата, днес това трябва да бъде направено. Ако пък не е толкова голяма - да бъде казано. Но пак от всички. Днес победители няма да има. Признанието, че държавата не е достатъчно финансово здрава, го доказва. Днес много от големите партии могат да загубят, отстъпвайки от заявени позиции. Но ако следват и третата мъдрост на Сенека, ще разберат, че всъщност печелят. А тя е: "Трябва да заживееш за другите, ако искаш да живееш за себе си!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай