Даваме на прокурор "Дънди" за Крумовград

Даваме на прокурор "Дънди" за Крумовград | StandartNews.com

Интервю с Борислав Сандов, съпредседател на партия "Зелените"

- Г-н Сандов, партия "Зелените" оглави гражданските протести срещу застрояването на Карадере? Адекватно ли реагира властта на недоволството?

- Наблюдаваме панически действия на властта. Скриха се документи и се правят опити за разделение, каквото не съществува. Искат да ни противопоставят на туристическия бранш, а всъщност случаят в Карадере няма нищо общо с туризма. Карадере е един спекулативен непрозрачен казус, който цели изграждането на жилищен квартал на самия морски бряг. Този проект ще донесе негативен имидж на целия туризъм. Ще предприемем действия на всички нива, включително и протести. Предвиждаме днес протест в 14 часа на пл. "Независимост" преди заседанието на Парламентарната комисия по регионално развитие, която ще гледа закона за Черноморското крайбрежие. В неделя пък ще организираме национален протест в колкото се може повече градове. Вчера поискахме Министерството на икономиката да покаже сключения с инвеститора меморандум за строежа на Карадере. Настояваме да се разсекретят документите, за да е ясно дали "Мадара Юръп" притежава капитала, за който твърди. Нашите разследвания показаха, че двете офшорки, които стоят зад инвеститора, разполагат с около една трета от капитала, който декларират и заради който правителството им даде инвестиционен клас "А".
Сега е моментът да решим и системния проблем със застрояването на диви места, каквито са останали съвсем малко по Черноморието, чрез поправките в закона, внесени от нас. Над 70% от гражданите желаят запазването на дивите плажове, които попадат и в "НАТУРА 2000".

- Вие се борите последователно и против откриването на златна мина на Ада тепе край Крумовград? Кои са основните ви възражения?

- Проблемите започнаха още с даването на концесия на "Дънди Прешъс Металс" за добив на злато. Първо, защото канадската компания представи като свои данните за откриване на находището "Хан Крум", докато всъщност проучванията там са правени от държавни фирми в миналото. Освен риска от промишлени аварии, освен замърсяването от огромните количества експлозиви, освен заплахите от катастрофи по пътищата за мен най-важният проблем е водата. Едно огромно минно предприятие има нужда от колосално количество вода, а районът там е полупустинен и водата и сега не достига. Жителите на околните села и на Крумовград са наясно колко много ще загубят и затова отчаяно се съпротивляват срещу рудника. Отделно при минните дейности не е възможно да няма замърсяване на речния басейн. Унищожаването на културното и природно наследство на Ада тепе и Крумовград не е допустимо за нас. Мината ще създаде временна заетост, но ще нанесе тежки щети върху селското стопанство и природата за поколения напред. Ще направим всичко възможно да спрем инвестицията и да предложим на родопчани друг тип социално-икономическо развитие. Заради многобройните нарушения ще внесем жалба в прокуратурата и ще настояваме държавното обвинение да предприеме действия за разваляне на концесията.

- Как върви подготовката на "Зелените" за евроизборите?

- Избрахме двама водачи на листата - единият е разследващият журналист от "Бивол" Атанас Чобанов, който е помагал многократно през годините за нашите каузи. Другият е съпредседателката на партията Даниела Божинова, която също активно работи по случаи като Бургас-Александруполис, правата на жените и пряката демокрация.
Листата ни е поделена поравно между мъже и жени. Целта ни е да спечелим едно място в Европарламента. Имаме предварителна уговорка двамата в челото на листата да си поделят петгодишния мандат в Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай