Да спасят курортите от властта на кметовете

Да не хвърляме милиони за безполезна реклама в чужди телевизии, казва Елена Иванова

Да спасят курортите от властта на кметовете | StandartNews.com

Председателят на Управителния съвет на Съюза на собствениците на Слънчев бряг Елена Иванова бе наградена за изключителен принос в развитието на туризма при откриване на летния сезон в Слънчев бряг. Призът й бе присъден от Балканския алианс на хотелиерските асоциации. Празнично ли е обаче бъдещето на родния туризъм в навечерието на летния сезон, какви са проблемите за решаване пред гилдията и каква е ролята на държавата за преодоляване на трудностите и превръщането на страната ни в успешна туристическа дестинация? Потърсихме отговорите от Елена Иванова.

Убийствените наеми на плажовете надуват цените на чадърите и заведенията

- Госпожо Иванова, в събота дадохте официален старт на летния туристически сезон. Какви са прогнозите и очакванията на бранша за лято 2014?

- В средата на юни прогнозите ни вече са значително по-оптимистични, макар че сезонът стартира с малко закъснение и не тръгна леко. Не прогнозираме, че всичко ще мине гладко или няма да имаме никакви проблеми. Все пак обаче нямаме индикации за сериозни спадове или сътресения. В края на март, след международната борса в Берлин, прогнозите бяха значително по-песимистични. Тогава се говореше за спад на основните пазари от порядъка на 17-20%. Записванията обаче впоследствие се активизираха. Отчетохме много голям интерес от средноевропейските пазари като Унгария, Чехия, Полша и въобще Централна Европа. Това нарастване в тези контингенти ще компенсира лекия спад на други пазари.

- Говори се за отлив между 20 и 50% на туристи от Русия и Украйна. Точни ли са тези цифри?

- Руските туристи пристигат регулярно, а записванията се движат в рамките на миналата година. На този пазар дори прогнозираме лек ръст. Друга обаче е картината що се отнася до украинските гости. Голяма част от тези, които пристигаха за почивките си у нас с леки коли и автобуси, се отказаха заради усложненото пътуване и обезценената им валута.

- Според статистиката на консулските ни служби в Русия издадените визи през тази година са с една идея повече спрямо същия период на предходната. В същото време от кацащите над 20 самолета дневно едва 20% от руските гости са туристи, останалите пристигат за отдих в апартаментните комплекси. Така че вероятно за хотелиерите все пак има и спад на руския пазар?

- Тенденцията голяма част от пристигащите руски гости да отсядат в собствени домове или апартаментни комплекси не е типична за 2014 г. Тя стартира още през 2011 г. - 2012 г. Наистина руски граждани закупиха много имоти по родното Черноморие. Те почиват в тях или ги отдават под наем направо в Русия. Няма официална информация за техния престой и от тези ваканции в хазната не влизат държавни или местни данъци и такси. Данните, които ни представи зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев, показаха невероятен ръст в издаването на визи - по над 5000 дневно. Обаче не всички от тези хора са туристи. Те са чужденци, които са добре дошли, оставят парите си у нас, но не са туристи, които носят приходи на бранша.

- Само преди ден в Гърция обявиха въвеждане на максимални цени на напитките в плажните заведения. Как това в съчетание с отдаването на чадъри и шезлонги само срещу консумация, ще се отрази на българския бизнес?

- Естествено, че негативно. Българите ще бъдат привлечени от по-ниските цени. Хотелиерите година след година инвестираме в това да предложим качествен продукт и подобряване на обслужването. Но и да ходим на ръце без държавна политика, която да ни създаде по-добри условия за бизнес, няма как да се справим сами.
Концесионните такси за стопаните на плажа са неимоверно завишени. Те са убийствени и трябва да се намалят. В противен случай стопаните вдигат цените на чадъри и шезлонги и гледат да отдадат под наем максимум заведения, за да си избият инвестицията. Това пък води до недоволство у хората и те търсят други, по-евтини варианти за почивка. Ако бъде намален размерът на концесионните такси, тогава ще паднат и цените на плажните услуги. И няма да има пусти ивици. Защото сега бизнесмените се притесняват да взимат плажове, за които не са сигурни, че ще си възвърнат вложените средства и в същото време да внасят високите такси. Вместо да ги убиват с непосилни суми, да поставят повече условия за поддръжка и обезопасяване на плажовете.

- Трябва ли държавата да инвестира в последния момент за реклама на пазари като българския, в които резервациите се случват в последния момент?

- Нужно е държавата наистина да инвестира в реклама. В разговора ни със зам.-министър Бранимир Ботев той спомена, че се очаква всеки момент да бъдат отпуснати 14 млн. лв. с тази цел. Дано се случи по-бързо. Въпросът обаче е и как се изразходват тези средства. Явно в момента това не се прави правилно. Преди години за национална реклама бяха отпускани по 3,5-4 млн. лв. Сега са предвидени в пъти повече, но трябва да се помисли как те да се разходят, така че да доведат и до в пъти повече увеличение на туристите. Вместо да се дават милиони за реклама в чужди телевизии, от които няма ефект, по-добре тези пари да се разпределят на няколко големи международни туроператора, които да ни рекламират целево на сайтовете си и да ни промотират като дестинация.
Защото на техните страници информация търсят хора, които са решили да почиват и търсят конкретното място за ваканцията си. Именно така се рекламират Гърция и Турция и всички виждаме ефекта от техния маркетинг. Нужна е и специална стратегия за привличане на българските туристи да почиват у нас. Например съчетанието на море с културни забележителности или спа продукти. Българите са патриоти и обичат да разглеждат забележителности, свързани с историята ни, и извън летния сезон. Аз също при възможност ходя по тези атракции, събирам печатите от националните обекти. За съжаление ние не можем да предложим на сънародниците ни по-ниски цени за входове на музеи или хотели заради правилата на ЕС, но трябва да се измисли как те да бъдат стимулирани да почиват у нас.

- Браншът от години се опитва да се обедини, но по една или друга причина не успява. Трябва ли това да се случи със закон, както бе създадена и Камарата на строителите, за да излязат на светло всички инвеститори, а думата на гилдията да се чува по-силно?

- Ние имахме подобно предложение изискването за единна туристическа организация, в която да членуват задължително всички от бранша, да бъде създадена с промените в закона за туризма. Това не стана, но подобна промяна е възможна и между първо и второ четене на текстовете в парламента. Браншът е с две ръце "за". Не може в туризма да има какви ли не, никому непознати субекти, и да няма никакви лостове да се влияе върху тяхното поведение.

- Искате и нови общи правила за курортите с национално значение. Защо е нужно това?

- Всички национални курорти се обединихме около идеята да настояваме за легална дефиниция на "национален курорт", както и правила за управлението им.
Не може Слънчев бряг и регионът да се превръща във втория по големина град в България през сезона, а да се управлява от кмет в община с 20 000 легла. Курортите трябва да имат прозрачен бюджет с приходи и разходи, а не парите да влизат в общината и да потъват там. Защото туристите не са избиратели на кмета и той няма толкова голям интерес от решаване на проблемите им, колкото на тези в собствената му община. Крайно време е да има еднакви правила и за шума, работното време на заведенията, поставянето на преместваеми обекти и сергии. Да се реши всичко, което пречи на бизнеса в момента.

- В курорти, които от семейни се превръщат в алкохолни, за да се спаси туризмът, заведенията се изкарват извън комплексите, в специална зона, и се осигурява транспорт на туристите до там, за да не пречат на почиващите семейства например. Не е ли време това да се случи и в Слънчев бряг?

- Идеята е чудесна, ние бихме я подкрепили, опита го има, но за съжаление за България едва ли е приложим. Вече няма свободни терени, на които да бъдат преместени подобни атракционни зони, а единствените незастроени парцели са частни и няма как държавата или общината да ги вземе за тази цел от собствениците им. През това лято отчитаме лек спад именно на тези млади туристи, които идват за партита и алкохол. Така че може би тенденцията се обръща и в Слънчев бряг ще се завърнат отново семейните туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай