Да образоваме младите, за да спрем екстремизма

Да образоваме младите, за да спрем екстремизма | StandartNews.com

Мисията на ЮНЕСКО е хората да имат възможност да мислят и общуват свободно

Различните религии и етноси трябва да могат да достигнат един до друг, казва Ирина Бокова

- Многостранната дипломация е единственият път към решаване на общите проблеми в света

- Тероризмът иска да промени смисъла на историята и културата

Когато преди месеци насрочих интервю с генералния директор на ЮНЕСКО и топкандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова в Париж, където е седалището на организацията, дори не ми мина през ума, че заплахата от тероризъм в Европа би могла да застраши нашата среща. Въпреки това шокът от атаките на Ислямска държава във френската столица промени плана ми. А той предвиждаше да говорим за постиженията на г-жа Бокова като ръководител на ЮНЕСКО и плановете й, ако бъде избрана за наследник на Бан Ки Мун като ръководител на ООН. В крайна сметка, в светлината на настоящата заплаха от тероризъм и Световната конференция по изменението на климата във френската столица фокусът на разговора ни се измести към възможните решения на ЮНЕСКО на тези проблеми.

- Като глобална образователна и културна организация как отговаря ЮНЕСКО на възхода на ислямския радикализъм и екстремизъм като цяло? Може ли да ни кажете малко повече за инициативата Unite4Heritage, която стартира по-рано през 2015 г., първоначално за защита на паметниците на културата, застрашени от ИД? Как можем да спрем терористите, които живеят в алтернативна реалност и са готови да жертват живота си само за да вземат нашия в името на някакъв неопределен "нов световен ред"?

- Мисля, че появата на насилие и екстремизъм от такъв тип е сравнително ново явление и никой не беше подготвен за неговия политически ефект. За съжаление се наблюдава т. нар. домино ефект - виждаме много бежанци, бягащи от конфликта, виждаме също други видове борба с екстремизма в много други общества и сме свидетели на атаки навсякъде: от Австралия до САЩ, като в Тунис, Египет, свалянето на руския самолет над Синай и тези ужасни престъпления тук във Франция. От образователна гледна точка за ЮНЕСКО е важно да се разбере защо тези млади хора са радикализирани и по тази причина сме организирали поредица от дискусии и конференции с водещи учени и експерти. От друга страна, освен че се опитваме да защитим застрашените паметници, ние се опитваме и да открием нови идеи за това как да се защитим от насилие и екстремизъм чрез образование и култура.

За мен бе голяма чест да бъда единствения ръководител на ООН агенция, поканен от президента на САЩ Барак Обама за първата среща на върха през септември по темата как да се защитим от насилие и екстремизъм и да се наблегне на превантивната роля на образованието и културата в този процес. Наскоро организирахме първата ЮНЕСКО конференция на образователни министри на същата тема с цел да се създадат учебници и обучение за учителите, за да спрем тези 15-20 годишни младежи да не си дават живота в името на една толкова фалшива кауза. Идеята е да се покаже силата на културата, наследството и най-вече образование за културното разнообразие на света и дългата история на човечеството, обединена около определени ценности и как културите взаимодействат една с друга.

В общи линии, това е и основната цел и мисия на кампанията Unite4Heritage, която открих в университета в Багдад през тази година. Искрено вярвам, че образованието и културата могат да служат като много мощни инструменти срещу екстремизма, който цели да промени смисъла на историята и културата. Искаме да образоваме младите хора, така че различните религии и етноси да могат да достигнат един до друг. Мисля, че трябва да се фокусираме върху младите хора, тъй като те са по-чувствителни към несправедливостта. По-важното е, че при сегашния бум на населението, особено в по-бедните страни, те скоро ще станат мнозинство.

- Поздравления за вашата кандидатура за генерален секретар на ООН. Ако бъдете избрана, какви са най-реалистични цели, които бихте искали да постигнете?

- Вярвам, че ООН и нашите идеи за глобализъм са единствените начини да вървим напред в този взаимосвързан свят, който е много крехък по отношение на мира, сигурността и стабилността. Конференцията по климата е в разгара си. Многостранната дипломация е единственият път към решаване на общите, наболели проблеми в света, като например изменението на климата. ООН и ЮНЕСКО току-що отпразнуваха своите 70-годишнини. Тези организации се обединяват около идеите за мир и стабилност, мироопазване, намаляване на бедността и устойчиво развитие. През септември ООН прие новата Програма 2030, която представлява 17 цели в почти всяка една от основните области - икономически, екологични, социални и развойни. Тя не би могла да се изпълни без мироопазване, изграждането на демократични институции и съм убедена, че това е единственият начин за намиране на общи решения.

- Кажете ни кое е най-голямото ви постижение по време на втория ви мандат като генерален директор на ЮНЕСКО?

- Може би се гордея най-много с това, че бях преизбрана още в първия кръг. Също бях много горда, когато през септември миналата година Общото събрание на ООН прие новата Програма 2030 за устойчиво развитие и видях на практика всички цели, утвърдени от ЮНЕСКО отразени в нея. Ние сме работили много усилено през първите 4 години, за да се случи това, да въведем новата визия за глобално образование в ХХI век, да утвърдим културата като фактор за устойчиво развитие, да разгледаме океаните от научна гледна точка и преди всичко да поставим силен акцент върху иновациите и свободата на словото. В обобщение, ЮНЕСКО се стреми да даде на хората възможност да правят нововъведения, да мислят свободно, за да общуват свободно. Мисля, че това е най-голямата ми гордост - за мен и също за моята организация.

Терористите се страхуват от културата

Лидери от цял свят се събраха в Париж за 70-годишнината на ЮНЕСКО и взеха участие в събитие, което бе белязано от траур за жертвите на терористичните атаки на 13 ноември. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова потвърди солидарността на организацията с Франция и жертвите на тероризма навсякъде. "Париж олицетворява това, което екстремистите мразят и от което се страхуват най-много; един град на светлината, свободен град в свободна страна, Франция, където хората изпитват страст за дебат и интелектуална дейност. Екстремистите се страхуват от култура. Страхуват се от историята, от културното многообразие и от свободата, която то олицетворява - свободата да живееш и да мислиш. Ето защо унищожиха Палмира, Мосул и Хатра. Ето защо нападат журналисти, религиозни общности и не позволяват на хората да живеят заедно", каза генералният директор.

Бокова има всички шансове да оглави ООН

Ирина Бокова влезе в историята като първата жена и източноевропеец, успял да оглави ЮНЕСКО. Първата българка на най-високо ниво в световната политика сега има реален шанс отново да влезе в историята и като първата жена и източноевропейка, избрана за генерален секретар на ООН. Бокова е популярна публична личност, уважавана от световни медийни гиганти като "Ню Йорк Таймс" и считана за един от фаворитите за поста. Бившият ирландски министър по европейските въпроси Дик Рош пише в EurActiv, че г-жа Бокова "има всички шансове" да бъде избрана за поста. "В своята 70-годишна история ООН никога не е имал жена генерален секретар - изумителен и неприемлив пропуск за организация, която трябва да представлява интересите на човечеството", пише той. Общоприето е, че през 2016 г. ще бъде "ред на Европа" да избере кандидат за длъжността, често описвана като "световен модератор".

Тъй като три от седемте генерални секретари на ООН са от Западна Европа, следващият шеф трябва да бъде от Източна Европа. Предизвикателството ще бъде в това да се намери кандидат, който може да привлече най-широка подкрепа и да надскочи редица огромни различия. Според постсъветските разбирания кандидатът от Източна Европа не трябва да бъде "твърде близо" до Русия, за да бъде приемлив за САЩ и ЕС, но в същото време не трябва да бъде твърде далеч от Русия, за да се избегне ветото й. Дик Рош коментира и други потенциални кандидати, но все пак заключава, че Бокова би била най-добрият избор за позицията, особено след като американците, французите и руснаците еднакво уважават подхода й за постигане на консенсус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай