Да обърнем в бизнес доброто приятелство

Трябват ни директни полети от София до Тбилиси

Да обърнем в бизнес доброто приятелство | StandartNews.com

Външният министър на Грузия Майа Панджихидзе стига до поста след блестяща академична, дипломатическа и политическа кариера. Тя е преподавала немски език и литература, била е посланик в Германия и Холандия, а след това е сред ръководните фигури в управляващата сега в Тбилиси партия "Грузинска мечта". Пред срещата на върха на ЕС във Вилнюс, където се очаква да бъде парафирано споразумението за асоцииране на Грузия към ЕС, тя посети София и благодари за българската подкрепа на евроинтеграцията на кавказката република.

- Ваше превъзходителство, какви бяха посланията на посещението ви във София?

- Първо ще подчертая, че ние сме приятели! Ценим много подкрепата на България за нашата териториална цялост и суверенитет, за нашите европейски и евроатлантически стремежи, за непризнаването на политиката на разчленяване на региони и за подкрепата на всичко, което е много важно за нас. България е приятелска страна и аз съм щастлива да съм тук. Бях поканена от моя колега Кристиан Вигенин и дойдох, защото обичам страната ви. Надявам се, че и българският ми колега скоро ще посети Грузия. Преди това обаче ще се срещнем във Вилнюс на срещата на върха на ЕС. Вярвам, че нищо драматично няма да се случи и Грузия и Молдова ще парафират споразумението за асоцииране с ЕС. Това ще бъде стъпка напред на страната ни по пътя на евроинтеграцията.

- Как в бъдеще ще се развиват българо-грузинските отношения в контекста на тази интеграция?

- Двустранните ни отношения са прекрасни в политическата област, но има потенциал и за икономическите отношения. Трябва да засилим сътрудничеството в търговията, туризма, енергетиката, селското стопанство. Трябва да създаваме благоприятни условията за бизнеса в двете страни, да открием директна въздушна връзка между Грузия и България.

- Опасявате ли се, че забуксуването на Украйна в рамките на източноевропейското партньорство може да повлияе на евроинтеграцията на Грузия?

- Наистина е много тъжно, че Киев спря преговорите за подписване на споразумението за асоцииране с ЕС. Но според официалните изявления в Украйна нищо не е спряно окончателно, а само отложено за известно време. Вярвам също, че ЕС ще оценява индивидуално всяка страна от източноевропейското партньорство и че Грузия ще изпълни своите ангажименти за асоцииране. Така че след парафирането на споразумението във Вилнюс ние ще бъдем готови за подписването му през септември 2014 г.

- Какво мислите за евентуално членство на Грузия в НАТО?

- Ние бихме желали още днес да се присъединим към НАТО. Това обаче не е толкова лесно. Има дълъг път, но ние сме готови да го извървим заедно с нашите партньори в Алианса.

- Отношенията на Грузия с Русия подобряват ли се?

- Те са трудни, но ние се стремим да ги нормализираме чрез специална комисия, създадена преди време от тогавашния премиер Бидзина Иванишвили. Комисията постигна значителен напредък и вече е налице позитивна динамика в икономическата област. Търговията се нормализира, пазарът на Русия е отворен за селскостопанската продукция на Грузия. Политическият процес обаче още не е повлиян от това заради продължаващата окупация на част от грузинската територия и опитите за признаване на Южна Осетия и Абхазия. Но невъзможното днес може би ще бъде възможно след време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай