ЧСИ без право да прибират парите от помощи

Депутатите приеха да включат в закона като несеквестируеми само парите от „Запази ме“, но не и 1000-та лева за медиците, каза омбудсманът

ЧСИ без право да прибират парите от помощи | StandartNews.com

„Изсипаха се множество сигнали от хората, които вземат пари по мярката „Запази ме“. Хората се оплакват, че веднага щом получат тези пари, те се взимат от банките и се изпращат към съдебните изпълнители за погасяване на задълженията. Обърнах се към Народното събрание и Комисията по бюджет и финанси и им предложих законодателна инициатива тези пари да не бъдат секвестируеми и да не бъдат обект на запори и принудително събиране“. Това обясни омбудсманът Диана Ковачева пред Нова тв.

„Депутатите разгледаха и приеха да включат в закона като несеквестируеми само парите за „Запази ме“. Тези хора вече са защитени, но те не разгледаха предложението ми тези 1000 лв. за лекарите на първа линия също да бъдат третирани като несеквестируеми. Аргументът им беше, че тези пари не са компенсация или заместващ доход, а средства за стимулиране. Можеше и това да се обмисли, защото медицинският персонал също има затруднения. Поне едното от двете ми предложения бе прието и смятам, че трябва да благодарим за това“, каза още тя.

Диана Ковачева съобщи също, че има над 30 жалби от хора, които през годините са осъдени в Гърция или имат висящи производства, защото са продали своите автомобили преди 2017 г. Ковачева разказа за случай на  жена, продала колата си, която след време е била задържана на летището у нас и пратена в следствен арест. Жената не е извършила престъпление, но е била задържана, а е била и бременна.

"Преди 2017 г. законът е предвиждал, че само купувачът може да пререгистрира автомобила в системата на МВР. Ако не е направил това, продавачите още се водят собственици и могат да бъдат осъдени, ако с автомобила е извършено престъпление. Гърците ги виждат като собственици и към днешна дата. Предлагам промени в Закона за движение по пътищата, които да дават възможност на хората, продали автомобилите си преди 2017 г., да могат самите те да пререгистират със заявление към КАТ своите автомобили и гърците да виждат, че не са собственици. Имам очакване предложението ми да бъде разгледано през следващата седмица. То е подкрепено и от МВР“, допълни Ковачева.

„Изпратих препоръка до министъра на здравеопазването да не се изискват PCR тестове и да не се поставят под карантина българите, които живеят в Босилеград, Цариброд и Западните покрайнини. В момента те негласно са допускани до Кюстендил. Те ежедневно пътуват, за да работят или участ тук. Трябва да бъде облекчен режимът за тях. Те пътуват почти ежедневно и не е логично да им се иска всеки ден PCR тест или да са под карантина. Надявам се скоро министърът ще вземе решение и ще се решщи тази абсурдна ситуация“, добави още Ковачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай