Чипс и мазно засилват пърхота

Чипс и мазно засилват пърхота | StandartNews.com

Сменяйте шампоана на 4-5 седмица след консултация с лекар

40 на сто от хората се борят с този проблем, обяснява Нели Петрова

Пърхотът е не по-малък враг на хубавата грива от косопада. Нормалният цикъл на обновяването на кожата на скалпа е 28-30 дни, когато той се наруши, говорим за пърхот, обяснява Нели Петрова. Това заболяване се причинява от дрождите Malasezia furfur. Те присъстват и в здравия скалп, но при наличие на себум се размножават много по-активно и популацията им рязко се увеличава. Тези микроорганизми причиняват много неудобства - сърбеж, зачервявания, понякога лющене на големи плаки.

Стресът, умората, хиперомазняването на скалпа, реакцията от тежки медикаменти също могат да причинят пърхот. Този проблем може

да се активира и от спад в имунната система

раздразнения, причинени от непоносимост към продукти за коса, гелове, спрейове и някои заболявания като псориазис, атопичен дерматит, екземи и себореен дерматит, изброява Петрова. Към причините могат да се прибавят дефицитът на витамините В1, В2 и В6 или селен.

Пърхотът не е тежък проблем, но е удар върху качеството на живот и самочувствието на всеки засегнат от него, категорична е Петрова. От него страдат над 40% от хората. Обикновено се появява с настъпването на пубертета и достига своя пик около 40-те. Мъжете са по-засегнати заради свръхсекреция на хормони и омазняването на скалпа и тялото. Най-тежката форма на пърхота е себорейният дерматит. От него страдат около 5% от населението. Поради географската ни ширина в България разпространението му е доста по-голямо, признава Петрова. Причината е, че колкото по на юг отиваме, толкова по-мазна става кожата и скалпът.

Пърхотът обаче

може да се появи и при по-малки деца

с по-чувствителен скалп. При смяна на шампоани и ползване на некачествени продукти подрастващите също може да го получат. Препоръчително е за децата да ползват шампоани с неутрално PH, каквито са бебешките. Замърсяване на околната среда, прахът, мръсният въздух, неприродният начин на живот, мазните храни, чипсовете и полуфабрикатите са факторите, които засилват честотата на този проблем, допълва Петрова.

Основният проблем при лечението на пърхота е бързата резистентност на гъбичката Malassezia. Именно затова в началото пациентите са доволни от даден шампоан, но след няколко месеца не са. Специалистите отбелязват, че от наличните на пазара медицински шампоани няма такъв, който да действа 100% при всички пациенти. Затова може да се наложи да се опитат два или три различни продукта, докато пърхотът и сквамите изчезнат. Това важи и за гъбичките. Периодът на лечение чрез използване на шампоан е 4-6 седмици и след това е необходима повторна консултация с лекар.

За справяне със себорейния дерматит трябват повече усилия. Нужно е да се промени хранителният режим и да се приемат

добавки с витамините А, В, С, Е

комплекс от цинк и флавоноиди, казва специалистът. Трябва да се избягват тлъстите и пикантни храни. Емоционалният стрес, промените във влажността на въздуха, смяната на сезоните с понижаване на температурата на околната среда и различните травми на кожата могат да влошат проблема. Влияние оказват и болестта на Паркинсон, заболявания на имунната система и други, които могат да отключат себореен дерматит. Себорейният дерматит може да бъде предизвикан или обострен и от различни медикаменти.

Развитието му може да бъде напълно предотвратено, но честотата и тежестта на пристъпите може да бъде контролирана чрез подходящи козметични средства, хигиенен режим и навременното лечение на проявите му, казва Петрова. Между пристъпите е добре да се прилагат меки измивни средства. Пърхотът се подобрява при намаляване на честотата на къпането. Използването на спрейове за коса, вакси, гелове и други стилизиращи продукти могат да влошат протичането на себорейния дерматит и е добре да се спрат. Освен това е задължителна употребата на специален шампоан, която трае поне 4 седмици. Може да се наложи и курс с противогъбични таблетки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай