Честит празник на именниците! Ето с какво да почерпят

Ето кои красиви имена празнуват днес

Честит празник на именниците! Ето с какво да почерпят | StandartNews.com

На 5 декември православната църква чества преподобни Сава Освещени. Синът на аристократичен род от Кападокия (Мала Азия) на 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан.С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до град Йерусалим. Манастирът "Свети Сава" съществува и до днес, а през цялото средновековие е средище на активна книжовна дейност и задължителна спирка за всички източноправославни поклонници.

Днес повод да почерпят имат всички с имената Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава, Сабина, Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав, Станислава, Съби и Събина.

Още от деня на свети Сава Освещени започват и приготовленията и църковните чествания за Никулден. В столичния старинен митрополитски храм "Св. Николай" от 18 часа ще бъде отслужена празнична вечерня. Тя ще бъде възглавена от протосингела на Софийската света митрополия негово високопреподобие архимандрит Василий.

На Св. Сава се сервират постни печива – печен ориз, боб на фурна, печени картофи. 

За подслаждане се поднася десертно жито, защото се вярва, че Св. Сава закриля и душата на мъртвите, а житото е символът на връзката на живите и починалите им близки. 

Разрешено е на трапезата да има вино, ала се празнува скромно, освен ако в дома няма именник. При безплодие се меси и празничен хляб.

По традиция се правят мекици, с пудра захар или мед, които се раздават на роднини и съседи, с пожелание за благополучие и късмет.

Лесни мекици

Рецептата е лесна доколкото може да се приготви и от готово хлебно тесто. 

Продукти:

Брашно 500 г

хладка вода 200 мл

Щипка захар

Щипка сол

½ пакетче мая за хляб

Олио за пържене

Начин на приготвяне:

• В хладката вода се разтваря маята и се добавя щипка захар и сол, няколко лъжици брашно и се оставя да шупне

• Замесва се по-меко тесто, което се оставя за около 30 мин. След това се разделя на топки, колкото яйце и се оставят да втасат още 30 мин

• Загрява се олио, повече за да се получи маслена баня

Взема се топка тесто и се потапя в олиото за кратко и веднага се разтяга с пръсти. (ако се получат дупки не се притеснявайте) и оставете в олито Като стане златиста от едната страна обърнете от другата страна

.• Извадете върху кухненска салфетка за да се отцеди мазнината

Поднесете със сладко, пудра захар или сирене

* брашното не е дадено точно като грамаж, сипвайте постепенно брашното докато се получи меко тесто

Друг вариант на лесни мекици 

Продукти:4 ч.ч брашно,

1ч.л сол,1ч.л захар,

1 суп.лъж суха мая,

2 1/2 ч.ч. топла вода

Начин на приготвяне:

Не се меси – обарква се и се завива с фолио и се слага в хладилника от вечерта и на сутринта се изважда оставя се да се отпусне и с намаслени ръце се взема и се разтегля мекичката и се пържи. / jenata.blitz.bg

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай