Бургазлийка спечели колело с 60-секундно филмче

Бургазлийка спечели колело с 60-секундно филмче | StandartNews.com

София. Симпатична ходеща капка вода е главният герой във филма-шампион „Устрем" в конкурса за късометражни филми "Кратка ВЕИстория", посветен на възобновяемите енергийни източници. 15 млади кино-таланти премериха сили и креативност в състезанието за 180-секундни филмчета - инициатива, посветена на Европейската седмица на устойчивата енергия. Компетентното жури беше затруднено да избере най-добрите, тъй като авторите нямаха никакви жанрови, стилистични или технически ограничения и бяха вложили цялата си енергия за създаването на своите късометражни филми.

Голямата награда – колело, осигурено от юви Солар и Драг, спечели бургазлийката Мелина-Елина Бондокова с филма си „Устрем". Победителката в конкурса ще получи също така възможността да представи филма си на следващото издание на Sofia Short Challenge.

Втората награда - соларна раница в комплект със соларен челник - отиде при Деннис Тодоров за вълнуващия кратък филм „Лицето на земята"/Earthface.

Третото място остана за Мартин Николов, който получи соларна раница за филма си, представящ една истинска ВЕИстория на човек, инсталирал собственоръчно в дома си слънчеви панели. Творбата е озаглавена "Домашен фотоколектор".

По изключение журито присъди и още 2 специални награди – на автора от Берлин Крис Брандл (Chris Brandl) с 9-секундното филмче „Capacities", което ще бъде прожектирано на инициативи, организирани от Българския съвет за устойчиво развитие, както и за авторката на филма „Еко-мислещи и независими", която макар и само на 10 години, показа, че има отношение към устойчивото енергийно развитие.

Всички филми от конкурса бяха прожектирани на специална церемония в галерия Кредо Бонум на 28. юни, на която се връчиха и наградите, осигурени от юви солар, Българска фотоволтаична асоциация, WWF и Драг.

Спечелилите филми може да гледате ТУК, а всички номинирани 13 филма от конкурса можете свалите от ТУК.

Ustrem Milena-Elina Bondakova from juwi Solar on Vimeo.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай