Четвъртък,

БСП иска 9% ДДС за лекарствата

От: Редактор -
БСП иска 9% ДДС за лекарствата
A
A
A

ДДС на лекарствата трябва да се намали на 9%. За това настоява лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНР по повод Бюджет 2021 г.

Според нея управляващите предлагат предизборен бюджет, който не решава нито един проблем трайно. Тя посочи, че вместо предлаганите от Борисов 50 лв. добавка до март за пенсионерите, от БСП предлагат да се преизчислят всички пенсии с нов коефициент.

Тяхната мярка струва 1.2 млрд. лева, а преизчисляването на всички пенсии струва 800 млн. лв., изтъква Нинова.

Тя допълва и че за разлика от предлаганите правителството детски от 40 лева за всяко дете, но само за една година, социалистите предлагат семейно подоходно облагане.

"Семейства с деца, които са работили и са се осигурявали да плащат по-малко данъци, като им се приспадне от основата по 500 лева на дете. Предлагаме и безплатни детски градини и безплатни учебници до 12-ти клас, като това ще помогне на 581 000 деца", отбелязва тя.

За разлика от ГЕРБ, които искат повишаване на минималната заплата само за една година и след това да бъде замразена, от БСП искали тя да расте всяка година и ще внесат предложение за отмяна на плоския данък и въвеждането на прогресивен данък за доходите на физическите лица. За икономиката и за фирмите корпоративният данък да бъде 10%, но плоският за доходите па физическите лица да се промени, предлага председателят на БСП.

Сред останалите предложения на социалистите е да се намали финансирането за програмата за саниране.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички