БСП: Да дадем 300 лв. на Алла Пугачова

Заради участието й в Златния орфей

БСП: Да дадем 300 лв. на Алла Пугачова | StandartNews.com

Депутатите приеха единодушно Проект на решение за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията.

Размерите на паричните награди са от 500 лева и от 350 лв.

При гласуването в пленарна зала днес от БСП настояха за ясни критерии кой колко да получи и дори предложиха да бъде наградена Алла Пугачова с 300 лева, тъй като и тя печели голямата награда на "Златния Орфей". Идеята бе на Анастас Попдимитров.

Вежди Рашидов обаче защити проекта, като го аргументира и с тежката пандемия.

С Решение № 90 от 3 февруари 2021 г. Министерският съвет предлага на Народното събрание да отпусне държавни награди за срок 3 години за особени заслуги към българската държава и нация на 65 лица в размер на 500 и 350 лв. за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата.

След недоволство от страна на някои творци, министърът на културата Боил Банов поясни преди дни, че освен конкурса "Златен Орфей" вече като критерий се добавят и "Мелодия на годината", както и конкурса "Пролет" на БНР.

Така с вторият списък, входиран в Министерски съвет, щели да бъдат покрити на 100% всички изпълнители, текстописци и музиканти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай