Борисов даде още 12 млн. за онкоболните (ОБЗОР)

Борисов даде още 12 млн. за онкоболните (ОБЗОР) | StandartNews.com

Здравноосигурителният статус ще се определя и от вноските в приходните агенции

Чиновници и лекари искали да отклонят парите от тежко болните за операции на херния

Правителството отпуска допълнително 12 млн. лева за пациентите с онкологични заболявания за 2016 г. Сумата е договорена на среща между премиера Бойко Борисов с финансовия министър Владислав Горанов и със здравния Петър Москов. Парите се отпускат, за да се гарантира 100% покритие на лечението от НЗОК в рамките на годината.

Средства ще бъдат осигурени над заложените в бюджета на Касата за настоящата година. Това ще гарантира възможността да се използва пълноценно новата апаратура, която беше закупена през миналата и в началото на настоящата година. Ще се подпомогне лечението на онкоболните в България, като се има предвид, че всяка година се откриват около 35 000 нови случая. Досега пациентите плащаха процедурите от джоба си и в много от случаите пътуваха за лечение в чужбина. На срещата е решено още амбулаторните процедури и клиничните пътеки да се запазят, както досега, с изключение на лъчелечението и радиохирургията, за които се предвижда увеличение на средствата.

Москов коментира пред журналисти, че причината за "срещата на високо ниво" се е наложила, защото "анонимни представители на лекарското съсловие и анонимни чиновници от НЗОК" са преговаряли за намаление на средствата с 60% за онкоболни и увеличаване на парите за операции на херния на корема. По думите му нито ръководството на Здравната каса, нито ръководеното от него министерство са правили подобно предложение. Москов обясни, че 12-те млн. се отпускат допълнително заради преизпълнение на бюджета на Здравната каса. "Досега българските граждани правеха това в чужбина, от собствения си джоб", коментира Москов и добави, че също така се увеличават с 3 млн. лева средствата за неонатологията и с 4.5 млн. лева за прегледи за хипертония, което означава не 2, а 4 прегледа, платени от касата. Министърът добави, че се увеличават и с 635 хил. броя направленията, които могат личните лекари да издават за прегледи от специалисти.

Министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че ръстът на приходите от събрани здравни вноски е 5.5% от началото на годината до днес спрямо същия период на 2015 г., което е с 21 млн. лева повече спрямо година по-рано. "През тази година ще надградим здравните услуги със 129 млн. лева повече. Ще определяме здравноосигурителния статус на хората не само на база на трудовите договори, а дали по тях са постъпили вноски в приходните агенции. Често работодателят съобщава за сключване на трудови договори, но не информира за тяхното прекратяване", посочи Горанов.

След протеста на личните лекари НЗОК склони: Без отпечатъци за преглед при джипи

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да контролира личните лекари с пръстови отпечатъци засега. Това стана ясно вчера в изявление, публикувано на сайта на Касата. Решението дойде само часове след като джипитата се вдигнаха на ефективен протест срещу здравната реформа. Вчера на улицата излязоха общопрактикуващи лекари от Велико Търново, Кюстендил, Разград и Ямбол. Представителите на още няколко областни центъра пък обявиха, че се включват в протестите през следващите дни до края на седмицата.

Наложи се поликлиниките да търсят спешно специалисти от извънболничната помощ, които да покрият нуждите на хората по време на протестите. На места бяха отворени дежурни кабинети само за неотложна помощ. Джипитата са на улицата, защото смятат, че здравната реформа не решава техните проблеми, а ги задълбочава още повече. Общопрактикуващите медици са твърдо против въвеждането на системата за пръстова идентификация, която според тях само ще доведе до повече опашки и напрежение пред кабинетите им. В отговор от НЗОК решиха да спрат на този етап въвеждането на пръстовия отпечатък за достъп при личните лекари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай