Борисов:10-ти март остава в историята

Премиерът Бойко Борисов отбеляза с публикация във Фейсбук годишнината от спасяването на българските евреи

Борисов:10-ти март остава в историята | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов отбеляза с публикация във Фейсбук годишнината от спасяването на българските евреи.

"10-ти март е датата, на която България оставя ярка следа в световната история. През 1943 г. нашият народ, Българската православна църква и представители на институциите - в лицето на подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев, дават ясно да се разбере, че достойнството на човешкия живот е най-висша и неизменна ценност. Идеал, на основата на който е изградена и съвременна Европа - обединена и непреклонна в действията си за защита на човешките права.

Спасението на 48 000 наши братя и сестри евреи от ужаса на Холокоста е най-категоричната демонстрация, че дори във времето на най-голямата печал и ужас за човечеството, надеждата и стремежът към добро винаги ще надделеят над ненавистта и разрухата. 

В дните на изпитания, пред каквито е изправен и днес светът, това е универсален урок по хуманност, който, вярвам, ще ни направи по-силни и ще бъде нашето най-мощно оръжие в борбата с омразата", написа премиерът.

А ето какво каза и президентът Румен Радев: 

"От векове толерантността и уважението към различните етноси и вероизповедания са сред най-ярките добродетели на българския народ. Тези качества на българите проличаха най-ярко в мрачните години на Втората световна война, когато страната ни успя да спаси от гибел своята еврейска общност и да подпомогне бягството на много други от окупираната от нацисткия режим Европа". Това заявява президентът Румен Радев в своя позиция по повод Деня на спасяването на българските евреи и отдаване на почит пред паметта на жертвите на Холокоста, съобщиха от прессекретариата на президента. 

Държавният глава подчертава, че на 10 март отбелязваме не само 78 години от спасяването на българските евреи, но и почитаме моралния урок по хуманност, толерантност и държавническо мислене, който предците ни завещаха на следващите поколения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай