Борисов: Има ли работа и заплати има етнически мир

Премиерът откри нов завод за авточасти на "Теклас", турският посланик предизвика скандал

Борисов: Има ли работа и заплати има етнически мир | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов даде своята рецепта за етнически мир у нас, докато откриваше нов завод в Кърджали. "Когато фактите говорят, можем да оставим другите да говорят каквото си искат.  Тук бяха голи поляни - това е най-добрият мост на приятелство между България и Турция, между българските мюсюлмани и християни. Когато има работа и високи доходи, не мислим за глупости". Това заяви премиерът след като преряза лентата на новия завод на "Теклас" с 20 000 кв. м. площ и зона за отдих и възстановяване. Компанията прави  каучукови, пластмасови и метални съединения за спирачните системи на световно известни автомобилни марки.

На откриването присъстват още председателят на НС Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов, както и кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, и Хасан Улусой, турският посланик в Република България, сред кметовете бе и градоначалникът на Враца, където се очаква през септември компанията да създаде нов цех.

"Благодарности към правителството не са необходими, това ни е работата. Доколкото знам, средната работна заплата е 1500 лв., с 13-та и 14-та заплата. Все повече българи се връщат, защото в тези високотехнологични паркове трябва да работят и високо подготвени и трудолюбиви хора", каза още премиерът.   

"Напук на лъжите, които се говорят, вие виждате - заводи се откриват. От съседните села и градчета работници идват тук. Правим и във Враца за 1 000 работни места още един завод на 75 000 кв. метра площ. Спомняте си инвестициите преди 15 години какво бяха. Парите изтичаха от България, сега всичко се прави тук. Интересът за инвестиции в България е огромен. 100 процента от това, което се произвежда, се изнася", продължи Борисов.  

Откриването обаче доведе и до скандал заради изказване на турския посланик Хасан Улусой, че трябва да се изучава турски език в българските училища, за да има подготвени кадри за фирмите на турските инвеститори. Премиерът се закани да направи забележка на дипломата за неуместното изказване..

На въпрос на журналисти дали е разбрал думите на Улусой като искане за задължително изучаване на турски език в училищата, Борисов отговори:

"На посланика първо не му е работа на такъв хубав празник да говори за това. Да кажеш на една държава задължително да изучава език, при положение, че ние сме се произнесли в парламента. Ясно и Точно. В България може да се учи и турски, който желае. Има училища, университети и катедри, където това се случва. Не е моментът тук днес да даваме възможност на някой хейтър в София, който не вижда това, което е построено и живее с представата за Кърджали, че пасат магарета по поляните, да се хване за това".

Село Козлец, на път за Кърджали СНИМКИ: фейсбук/Boyko Borissov

"Собственикът ми каза, че проблемът е с работната ръка и с езиковата подготовка - и то писмената. В образованието имаме много ясни програми, българите активно изучават езици. На по-напреднала възраст също трябва да се учат, въведохме и дуално обучение. В България може да се учи и турски, има училища, катедри, където това се случва. Не е моментът тук днес да даваме възможност на някой хейтър в София да се хване за това", каза премиерът.        

 „Трябва да сте доволен, че продължавате делото на баща си”, се обърна Борисов  към собственика на компанията Теklаѕ Каuçuk Ѕаnауі vе Тісаrеt Раул Данон. „Все повече хора се връщат от чужбина заради подобни инвестиции”, допълни премиерът и добави, че „когато фактите говорят, другите да си говорят каквото искат”.

Новият цех е на две нива, като в него се внедряват роботи, които извършват цялата фаза на производството на компоненти за автомобили. Капацитетът ще бъде около 250-300 служители. 110 ТИР-а седмично извършват експорт от „Теклас” на около 1,5 милиона единици изделия. 2550 са служителите на компанията край Кърджали, в Момчилград и Крумовград.

Компанията разкри и Изследователски център, в който се тестват както материалите, така и готовият продукт. Елементите се проверяват съгласно зададените от съответната компания стандарти. 20 на сто от цялото производство на „Теклас” е за електрически и хибридни автомобили. 

Компанията беше отличена от "Стандарт" в кампанията "Моят град" за инвестицията в Крумовград.„

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай