Борисов обеща пари за срутищата и свлачищата

Министерски съвет ще отпусне средства за обезопасяването

Борисов обеща пари за срутищата и свлачищата | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов е на инспекция в Искърското дефиле, където имаше срутище по пътя за Своге. Заедно с него са регионалният министър Петя Аврамова и  заместникът й Николай Нанков.

Това е природата, каза Борисов и поясни, че единственият шанс да се предотврати това е да отрежат на 45 градуса наклон. Това, по думите му, означавало много средства, затова се слагат мрежи.

В понеделник МВР-шефът ще свика комисията по аварии, защото имало подобно свлачище над Благоевград, за което ще дадат пари - около 4-5  млн. лева. Отделно щяло да има пари и за още няколко. Общо 10 млн. лева ще отидат. Средствата ще бъдат одобрени на заседание на МС в сряда.

Петя Аврамова каза, че ще обезопасят и скатовете на 200 метра около срутището, а на втория етап ще има дълбоко анкериране.  Уточни, че ще запълнят всички пукнати. Три пъти по трасето се минава, за да се чистят камъните. "Нощно време не им давам да работят", каза Борисов.

Премиерът поясни, че при пътя Рилския манастир ще сложат т.нар "тунелна шапка" и така ще решат проблема с това срутище, което е над 100 метра. В цяла България са над 600 и трябват милиарди, за да се оправят.

 Аврамова съобщи още, че активно се работи по ремонта на пътя за Ботевград. Борисов пък заяви, че има няколко инвеститора за прохода Петрохан, вече имат проект и се върви към публично-частно партньорство, като възможността е за един тунел, който по думите му щял да се изплати.

Заедно с тях бе и екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро. Премиерът му поръча да следят нивото на язовирите. Относно нерегламентираните сметища, Борисов поясни, че са се появили нови. Напомни за изчистването на това в Искър. "Трябва да се пазим. Всеки като си донесе торбичка и я хвърли, после на кого се сърдим", посочи още Борисов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай