Борисов: Да внимава сивият сектор с горивата

Очаквам секторът на горивата да приведе бизнеса в бяло, защото тези с цигарите, които не се съобразиха, вече са в ареста, каза Борисов

Борисов: Да внимава сивият сектор с горивата | StandartNews.com

Очаквам секторът на горивата да приведе бизнеса в бяло, защото тези с цигарите, които не се съобразиха, вече са в ареста. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на представяне на резултатите от изследването на нивата на незаконната търговия с цигари от четвъртото тримесечие на 2018 г.

Той похвали борбата с контрабандата на цигари и поиска това да се случи и при търговията с горива.

"Сега ще излезе и наредбата за видеонаблюдението и вече много започнаха да скърцат. Защото не може да искаш да си правиш профилактика на измервателните уреди, когато ти идват танкери, да речем. Трябва да се прави преди това. Тотално видеонаблюдение ще има по пристанищата", заяви Борисов. 

"Аз истински се надявам, че ако петролната и газова асоциация, малките и средните бензиностанции по същия начин неправителственият сектор и организациите могат да наблюдават всичко, което правим. Целта ни е субективният човешки фактор да бъде сведен до минимум. Вече имаме 100% контрол върху пристанища, рафинерии. Убеден съм, че до няколко месеца резултатите в горивата ще бъдат същите, мога да ви обещая. Тези, които не се съобразиха с цигарения бизнес, са в арестите. Моят съвет към всички е по най-бързия начин да си приведат бизнеса в бяло", коментира министър-председателят.

"Съпротивата е голяма. Всеки иска, ако може вместо 6 лв. да даде 3 лв. за една кутия цигари. Същите тия хора обаче искат после пенсиите и заплатите им да се увеличат. Така че моят апел по темата за горивата - защото е актуална, е асоциациите да направят така, че да изпълняват наредбите. С тези, които не се съобразиха по другите браншове, видяхте какво се случи. Моментът е такъв, че държавата се дисциплинира", заяви Борисов. "Използваме всички мерки максимално да се осветли секторът", отбеляза премиерът.

Приходите в бюджета от борбата срещу нелегалните цигари, меса и захарни изделия са с 50% повече, похвали се още министър-председателят.

"Доста се направи през тези години и то безапелационно. И това са стотици милиони повече в бюджета. И с това се дава възможност за увеличение на учителски заплати, полицейски заплати, съдии, прокурори. Политическата воля е важна, важно е и че ДАНС, МВР, ГД "Гранична полиция" и т.н. направиха капацитет, за да може да се свърши тази работа", заяви Борисов.

Премиерът изтъкна като хубаво това, че конкурентните в бранша са се сработили.

"Освен стотиците милиони повече в бюджета, колегите работиха много сериозно и по захарните изделия, месата и т.н. Има складове, които с месеци стоят затворени, като знаят, че стоят данъчните при тях. В тази сфера, в която става въпрос за много пари, много лесно се корумпира. Утре имаме съвещание с областните дирекции, защото всяка вечер всяка дирекция дава справка какво е задържано като цигари, алкохол, нарязан тютюн. По същата схема в момента контролират горивата", обясни Борисов.

4,4% е най-ниското ниво на нелегални цигари досега и съм удовлетворен, че това е израз на добрата работа на прокуратурата и МВР, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

"Искам да отбележа два момента. Първият е разбиването на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто капацитет конкурираше легалните производители. Вторият е, че бяха приети изменения в Наказателния кодекс, които позволиха да бъдат инкриминирани производството и разпространението на нелегални цигари. Така че тази цифра - 4,4% е най-ниската досега и съм удовлетворен, че това е израз на добрата работа на прокуратурата и МВР", заяви Цацаров.

Предприели сме интензивни проверки за нелегални цигари на територията на цялата страна и най-вече в пограничните райони, каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

"На територията на цялата страна са предприети мерки за интензивни проверки. Червените точки с отчетен по-голям процент нелегални цигари са основно по пограничните райони", заяви министър Маринов и посочи, че заради това Свиленград е с голям процент. "Ако направим справка назад, ще видим, че Хасково е бил с 27%, а сега е на 12% - т.е. положените усилия дават резултат. Затова правим уравнението на територията на цялата страна, като естествено имаме по-голям фокус на пограничните райони", обясни вътрешният министър. Той уточни, че има много опити за пренасяне на тютюневи изделия през зелена граница с високо проходими моторни превозни средства. "Анализите показват, че вследствие на разбитите фабрики говорим за едно по-ниско ниво на организираност и ползване предимно на куфарна търговия и минаване на зелена граница", коментира той.

Министър Маринов уточни, че е осигурен ефективен контрол на служителите в тези райони. "Нямаме скрито-покрито, работим по всеки един сигнал", заяви още вътрешният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай