Бомбените заплахи! Ще смутят ли изборите?

Хибридните атаки са от държави извън ЕС

Бомбените заплахи! Ще смутят ли изборите? | StandartNews.com

Серията бомбени заплахи в училищата ще смутят ли изборите? Отговор на този въпрос даде в студиото на Нова тв комисар Владимир Димитров, шеф на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Той обясни и откъде идват заплахите.

Бомбените заплахи у нас са хибридни атаки от държави извън ЕС. Те са безпочвени и фалшиви, а вотът вече се охранява, каза Димитров.

По думите му това личало от броя заплахи и от факта, че е използван интернет преводач за отправянето им.

Според комисар Димитров е очевидно, че има някаква връзка с това, че заплахите са към места, където има изборни секции.

„Цели се да се всее смут и страх в населението”, допълни той.

Вълна от бомбени заплахи затвори множество училища в страната през изминалата седмица и наруши образователния процес. По случая беше задържано 17-годишно момче от София. За 3 дни младежът е изпратил десетки сигнали в цялата страна. Той използвал три интернет ресурса.

Шефът на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП увери, че до момента няма данни да се готви хакване на системите за видеонаблюдение в изборния ден. Комисар Владимир Димитров отличи проблем в системата за киберзащита у нас.

„Оставено е на всеки един отделен ръководител на училище или държавна институция сам да преценява как да настрои своя интернет сайт или своите имейли, което е пропуск. Според мен трябва да има единна държавна структура, която да предоставя тази услуга за държавните предприятия”, категоричен беше той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай