Бомба със закъснител ли е течът на данни от НАП

Експерти съветват за какво да внимаваме

Бомба със закъснител ли е течът на данни от НАП | StandartNews.com
  • Измамниците със сигурност ще се възползват от хакерската атака, за да обновят репертоара си
  • Експерти съветват за какво да внимаваме

Хакерският пробив в системата на Националната агенция по приходите /НАП/ и изтеклите данни на над 5 милиона българи, вече накара много хора да побързат да сменят личните си карти. Имат ли основания притесненията, че без да знаеш, че си издирван престъпник в Австралия, че имаш няколко бързи кредита на твое име, както и дузина фалирали фирми с дългове за милиони и дори без жилището си, което някой е продал под носа ти?
Финансови експерти, юристи и спецове по сигурността допускат, че опитите за измама след грандиозната хакерска атака ще се увеличат. Ако и сега не е никак трудно да измъкнеш парите за погребение, които възрастни хора кътат под дюшека с измислена история по телефона за бедстващи близки, например, то ако тарикатите разполагат и с някаква част от личните ти данни, това ще става още по-лесно.
Според кредитния консултант Тихомир Тошев, ако някой успее да изтегли бърз кредит на чуждо име, това задължително ще е свързано с фалшифициране на личните документи. Макар да е възможно договарянето на бърз кредит по телефона или онлайн, получателят трябва задължително да се яви и да покаже личната си карта при получаването на парите. И преди изтичането на личните ни данни е имало случаи на измами с бързи кредити, но това е ставало при изгубена лична карта, която не е обявена в МВР, например. Тошев напомни, че

всички институции – банки, нотариуси, фирми за бързи кредити – са предупредени

да бъдат много внимателни. Той съветва да предупредим близките си да не дават никакви данни, ако получат обаждане по телефона, например.
От Асоциацията за отговорно небанково кредитиране уверяват, че няма риск някой да вземе бърз кредит на чуждо име заради изтичането на данни. Когато кредитоискател се свърже с компаниите за небанково кредитиране, от него се изисква да представи личната си карта. Самите компании сверяват информацията не само от документа за самоличност, но и през редица регистри, до които имат достъп. При получаването на сумата се прави допълнителна проверка.
Адвокати обаче не изключват риск от имотни измами заради теча на данни от НАП.
Според адвокат Десислава Кръстева от фондация "Право и интернет", никой досега не е информиран какво включват изтеклите данни от НАП и това всъщност е по-големият проблем. Публичното оповестяване на ЕГН не е риск за собственика му, но ако изтеклите лични данни съдържат информация за имотното състояние, има голяма опасността от имотни измами, каза Кръстева. По думите й, за да се извърши имотна измама, е нужно да е налице престъпно съдействие на нотариус. "Контролът върху дейността на нотариусите може да предпази от измами", посочи адвокат Десислава Кръстева.
Димитър Танев, председател на дисциплинарната комисия към Нотариалната камара на България и член на европейския борд на нотариусите, обаче обясни, че хората няма от какво да се притесняват във връзка с теча на данни, тъй като

нотариусът прави задължителни справки при сделките с недвижими имоти

„Нотариусът влиза в масивите на МВР, но тези справки се съхраняват, съхраняват се доказателства защо е влизал, така че никой не може да злоупотреби с друга лична карта или с други лични данни. Това няма как да стане през нотариус“, заяви Танев.
Според юристи, не е лошо да се помисли и за временен мораториум на използването на пълномощни, при които подправянето е по-лесно, отколкото при личните карти.
Експертът по сигурност Спас Иванов също обясни през седмицата какво може да ни сполети след теча от НАП. Според него не е изключено измамници да се опитат да стигнат до паролите ни за електронно банкиране, за да точат банковите ни сметки. Във фалшиви имейли те обясняват на хората, че заради хакерската атака в приходната агенция е необходимо отново да въведем паролите си за електронно банкиране, за да подобрим сигурността си. Затова вложителите, които имат електронно банкиране, трябва да ползват двуфакторна нотификация –

всеки път, когато превеждат или теглят пари, да получават потвърдителен есемес

който да изисква въвеждането на код за сигурност, съветва Иванов.
"Банката ви праща съобщение, което ви казва: "За да потвърдите този превод, моля въведете този код обратно в банкирането. Това се изпраща само до един телефон", обясни Спас Иванов. По думите му изключително малко са банките, които не предоставят тази услуга.
Иванов подчерта, че банките изпращат имейли само с информативен характер и не призовават за действие.
Експертът обясни, че винаги се използва значимо събитие, новина за хакната банка, голяма компания - в случая НАП, за да може да се предизвика изкуствено доверие към имейлите, които получават потребителите. В случай, че въведете паролата си във формата, която са ви предоставили, по всяка вероятност ще получат достъп до електронното ви банкиране, обясни Иванов.
Ето и няколко препоръки от спецовете, които ще помогнат да се предпазите от евентуални измами:

* Актвирайте известия (sms или имейл) за движения по банковата си сметка
* Активирайте известия (sms или имейл) за движение по имотните ви партиди в Имотния регистър
* Активрайте известия за движение по партидите на ваши юридически лица в Търговския регистър
* Сменете пароли и кодове, ако са на основата на изтеклите лични данни.
* Сменете електронния си подпис.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай