БЛС отхвърли идеята за фиксирани бюджети на болниците

БЛС отхвърли идеята за фиксирани бюджети на болниците | StandartNews.com

София. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов отхвърли идеята на Надзорния съвет на касата болниците да бъдат на твърдо определени бюджети от края на тази година.

Според него, не може да има фиксирани суми в здравеопазването и този модел няма да проработи, предаде БНР.

"Във всяка държава има гаранционни фондове, които работят, когато има недостиг на средства в здравеопазването", допълни той. "Листа на чакащи пациенти има във всяка европейска страна, но у нас Министерство на здравеопазването трябва да изработи наредба кои случаи подлежат на отлагане, какви са степените на спешност и всичко това трябва да бъде вписано в наредбата."

Българскитя лекарски съюз отдавна е обявил, че част от болничните дейности трябва да се пренасочат към извънболничната дейност, но отново трябва да има изработени ясни правила за кои дейности става дума. Това е и препоръка на Световната здравна организация.

На 15 май Лекарският съюз ще се присъедини към общоевропейския лекарски протест "Една минута със значка за повече внимание към здравеопазването". Засега остава висящ въпроса дали у нас ще има национален протест, ако проблемите в здравеопазването се задълбочат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай