Българите не трябва да се притесняват от Брекзит

Няма основание за притеснение нито за българите във Великобритания

Българите не трябва да се притесняват от Брекзит | StandartNews.com

Няма основание за притеснение нито за българите във Великобритания, нито британците в Европейския съюз. „Резултат от всичко е, че много българи отиват там преди датата на Брекзит, за да могат да се регистрират и да имат право на престой във Великобритания след напускането”, каза пред Нова телевизия журналистката Тоня Димитрова.

„Не мисля, че има някакъв повод за сериозно притеснение за чужденците във Великобритания. И преди България да влезе в ЕС, те си бяха добре там. И след потенциалното излизане на Великобритания от ЕС, не мисля, че ще има някакви сериозни промени в техния статут”, коментира от своя страна преводачът Рой Хил.

„Никой, нито в Европа, нито в Лондон не би рискувал да постави на карта толкова хиляди човешки животи. Вече бяха предприети стъпки и от страна на Европейския съюз, и от страна на Великобритания за запазване на техните права. Европейският парламент тази седмица гласува серия от мерки, с които ако имаме случай на Брекзит без сделка, да не се ограничи пътуването между Великобритания и ЕС, както и хората да не изгубят временно статута си”, обясни Димитрова.

 „Като цяло хората са притеснени заради тази несигурност. Резултатът от всичко е, че много бизнеси напуснаха Англия, много хора си тръгнаха предварително. Тяхната система остана без много от висококвалифицираните си кадри. В болниците много от сестрите си намират работно място другаде. Идеята на Брекзит беше да се изгонят имигрантите, а по-скоро се постигна обратния ефект. Но пък вече има наплив от хора и от трети страни, които се надяват да намерят своята ниша там”, коментира още Рой Хил.

Според Тоня Димитрова и Рой Хил не се очаква наплив към България след датата на напускане. „Това, което ни показва всичко досега е, че може би подходът на Мей за твърд Брекзит е погрешен”, коментира Тоня Димитрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай