Българи бягат от Македония, отказват им лекарска помощ

Мъж призова властите у нас да се намесят, тъй като, по думите му, ситуацията ескалира

Българи бягат от Македония, отказват им лекарска помощ | StandartNews.com

Наш сънародник с двойно гражданство е напусна Република Северна Македония, за да се лекува в България. Той твърди, че в западната ни съседка многократно му е отказвано лечение заради произхода му, предаде Нова телевизия.

Мъжът призова властите у нас да се намесят, тъй като, по думите му, ситуацията ескалира и българите са лишавани от все повече права.

Горан Серафимов е в София от няколко дни. Напуска Скопие, заради влошаващото му се здравословно състояние.

„Бях подложен на голям натиск. Имам проблем с крака, имам проблем с херния, отказано ми е правото на здравеопазване, всички основни човешки права. За това, че ние не сме признати там. Аз имам подадени жалби в комисията по дискриминация, но за това, че не съществуваме като част от народа, се отклоняват всички жалби, които поднасяме”, каза Горан Серафимов.

Горан твърди, че заради отказана здравна и социална помощ един от най-близките му приятели, също от български произход, умира преди 7 месеца. „Той беше диабетик. Човекът умря буквално от студ и от глад. Това е жално и моля българската държава да се събуди. Моля институциите да реагират. Ние нямаме кой да ни защити освен българската държава”, каза Серафимов.

Горан твърди, че сънародниците ни там все по-трудно намират и прехрана. „Един явно проявен българин не може да бъде дори хамалин. За това, че ако се започне в някоя частна фирма, на собственика на фирмата ще дойде инспекция и ще му кажат: "или го освободи от работа, че е българин или ще измислим някаква глоба". „Имах няколко собствени бизнеси. Фалираха ми ги”, каза Серафимов.

Броят на българите, напускащи Северна Македония, рязко се увеличава в последните месеци, твърди нашият сънародник.

„Аз се надявам, че е временно бягство, но искам да предупредя, че можем да очакваме емигрантска, не дай си Боже, бежанска вълна. Говорим и за българи като мен, които имат двойно гражданство, но и за българи без гражданство. Аз имам информация за някъде 1000 семейства, които размишляват в тази посока”, каза Серафимов.

Самият той засега вижда бъдещето си в София. „Моето семейство е починало, сам съм. Мисля да започна отначало. Може един ден да се върна пак”, обясни Горан Серафимов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай