Петък,

Бившият бос на АПИ: Василев говори абсурди

От: Рредактор -
127
Бившият бос на АПИ: Василев говори абсурди
A
A
A

Категорично не отговарят на истината твърденията на служебния министър на финансите Асен Василев на днешния обществен съвет и в медии, че Агенция "Пътна инфраструктура" е възложила договори за текущи ремонти за 2,8 млрд. лв. при предвидени за целта 370 млн. лв. от януари до април на 2021 г.

Терзийски посочва, че през посочения период няма сключвани договори за текущи ремонти.

"Противно на твърденията на г-н Василев, че възлагането е правено непрозрачно, всички договори за текущ ремонт и поддържане са сключени през предходните години след проведени открити търгове по Закона за обществените поръчки.

Те са със срок от 5 години и някои от тях вече изтичат, затова има предприети действия по подготовката и обявяването на нови открити процедури. Целта е да се избегне опасността републиканската пътна мрежа да остане без адекватно поддържане", допълва той.

"Многократно е заявявано от АПИ, в т.ч. и от сегашния УС, че дейностите за ново строителство, превантивни и текущи ремонти и поддържане са мероприятия, изискващи голям финансов ресурс. А заделяните от бюджета средства са крайно недостатъчни, което налага осигуряването им чрез залагане в държавния бюджет на повече средства, актуализирането му или най-често чрез целево финансиране всяка година", пише Георги Терзийски.

По-рано през деня служебният финансов министър заяви, че страната харчи "огромни средства без прозрачност и затова няма читави пътища". 

Той обяви, че до април 2021 г. Агенция Пътна инфраструктура възлага дейности четири пъти над одобрения бюджет.

Това е причината да не можем да завършим нито една магистрала. По този модел не може да имаме читави пътища, въпреки заделения огромен ресурс за тях. През миналата година е била планирано през пътни такси АПИ да събере 450 млн. лева, а е събрала 77 млн. лева, добави министърът.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички