Бившето еврейско гробище в Кърджали бе обозначено с паметник

Събитието се случи на предпоследния ден от празника Ханука...

Бившето еврейско гробище в Кърджали бе обозначено с паметник | StandartNews.com

Кметът на Кърджали Хасан Азис, заедно с главния секретар на Организацията на евреите в България "Шалом" Йосиф Меламед и председателя на ОЕ "Шалом"-Пловдив Светлозар Калев откриха в града паметник, обозначаващ мястото на някогашното еврейско гробище.

В Кърджали не са останали почти никакви следи от еврейската общност, което прави инициативата на Арт движение Кръг и Община Кърджали още по-значима. Художественият проект за паметника е на Арт движение Кръг, а реализацията е дарителски акт от председателя на Инициатива „Обща памет“ в Кърджали Красимир Димитров и арх. Иван Хърлев от Асеновград.

„Днес е предпоследният ден от празника на светлината Ханука, който ние честваме с много радост. Тази година за евреите е особено отличителна, защото отбелязваме 75 години от спасяването на евреите в България от лагерите на смъртта по време на Втората световна война, един акт, който е безпрецедентен в световната история. Намирайки се в Кърджали, един град на толерантността, на добрите междусъседски взаимотношения, виждайки лицата на младите хора, аз ви благодаря за това, че сме заедно и за вашето внимание”, каза в словото си Йосиф Меламед и подари на община Кърджали специално издадена книга "75 години. Незабравените лица на спасението" с имената на хората, подпомогнали спасяването на българските евреи.

Светлозар Калев припомни историята на евреите, дошли по българските земи преди повече от 2000 години. Той подчерта, че еврейската общност е била интегрална част от българския народ, като е участвала във всички битки за запазване целостта на страната. Калев пожела историята за Холокоста никога да не се повтаря и хората да живеят мирно, уважавайки вярата и етноса на всеки един, пример за което са Пловдив и Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай