Бивш социален министър с прекрасни новини за пенсионерите

Ще си остане увеличението на пенсиите с 12% по швейцарското правило

Бивш социален министър с прекрасни новини за пенсионерите | StandartNews.com

Законодателни промени са необходими, за да се промени увеличението на пенсиите с 12% от 1 юли. Това съобщи в интервю за БНР бившият социален министър Христина Христова.

"Да се напише, че се отменя за тази година или че се отлага за 1 октомври. По-скоро ще си остане това увеличение по швейцарското правило. Не е достатъчно изчистен този спор, не е постигнат консенсус какво друго да се прави", обясни Христова.

Тя засегна въпроса за финансовата устойчивост на пенсионната система, като уточни, че има 40-50% дефицит всяка година.

Сегашният вариант на бюджета гарантира стандартните социални плащания, подчерта тя.

Трябва да се направи добра организация, така че тези комисии да се попълват, посочи бившият социален министър относно предложението във всяка голяма държавна или общинска болница да има поне две ТЕЛК комисии, както и да не се осъществяват прегледи от самите комисии. Промените касаят Правилника за медицинската експертиза.

"Започваме да имаме дефицит на кадри в системата на здравеопазване. Другото е въобще за достъпа на хората до експертиза и големият въпрос за доверието в системата. Хората, които ще се явяват за експертиза, ще отиват с един набор документи, които ТЕЛК изисква от тях предварително да подготвят. И сега в голяма степен експертизата е по документи. Нека да имаме доверие в тези медицински документи, изследвания и диагнози и да се преценява състоянието на човека", каза бившата министърка.

Като част от реформата ролята на социалното подпомагане трябва да расте, смята тя.

Христова поясни, че при различните помощи като тези за отопление ще се действа с диференциран коефициент на тежест, въз основа на 30% от линията на бедност.

По думите ѝ "ще има голямо и точно целенасочване на парите, които дава държавата" и те трябва да отиват при най-уязвимите хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай