Бивш началник на НСО каза защо има такъв бум на престъпността

Службите не са панацея за спирането на убийствата, на тежките престъпления, на катастрофите

Бивш началник на НСО каза защо има такъв бум на престъпността | StandartNews.com

Войната между институциите е причина за бума на престъпността. Държавата трябва да вземе своята роля. Такова мнение изрази бившият началник на Националната служба за охрана Тодор Коджейков, в контекста на ескалирането на криминалната престъпност и искането за смяна на главния прокурор и реформи в службите за сигурност, съобщава Euronews Bulgaria. 

Според него "Един главен секретар не може да е причината за всички тези случаи. Но когато се снеме доверието от даден ръководител – от сегашните или бившите управляващи – противоборството между тези хора води до причини, които водят до убийства, до недобър контрол на границата, катастрофи и т.н.

Службите не са панацея за спирането на убийствата, на тежките престъпления, на катастрофите. Всички институции трябва да направят един анализ на сегашната ситуация, за да се тръгне в позитивна посока.

Още от 2006 година, с излизането на службите от Закона за въоръжените сили, президентът няма власт да назначава главния секретар на МВР. Единствената служба на подчинение на президента е НСО, но и тя не не по Закона за въоръжените сили – тя е просто военизирана структура.

Трябва да се направи една преоценка на назначенията по времето на служебните кабинети. Да се каже ясно – трябва ли по време на служебен кабинет министрите да имат правомощия да назначават, да уволняват и да преместват. Защото това е една временна тримесечна функция. И когато не са избрани от парламента, те просто играят ролята на правителство, което подготвя изборите. А да прави промени и рокади – за мен не е правилно", казва още Коджейков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай