Бих попитал Бог: Как може да ни обича, като знае какви сме?!

Бих попитал Бог: Как може да ни обича, като знае какви сме?! | StandartNews.com

Наложи се да се избръсна в морето, докато снимахме новия клип в Гърция, казва Миро

Когато с всеки дъх вдишваш и издишваш ноти, сърцето ти е метроном, а всяка твоя поява води публиката до кресчендо, значи си благословен. Тази година Миро е щастлив да види плодовете от труда си - единствен той у нас загърби комерса и направи албум, посветен на Бога. Песните в него са така добре композирани, че със сигурност ще станат любими на хората. Не му липсва и любовта. А сега Миро поема на турне с много солиден бенд, балет и гост музиканти.
Миро, който е единственият българин, който е бил лице за тукашния пазар на световните марки "Долче и Габана" и "Армани", това лято се поддаде на лъмбър манията и често показваше във Фейсбук брадата и вчесана старателно прическа. За което получаваше нонстоп комплименти от верни почитателки. Това е той Миро - просто всички го обичат!

- Миро, това лято на два пъти беше на остров Корфу. Разкажи нещо незабравимо от ваканцията ти.

- Обичам Джералд Даръл, затова обикнах и Корфу. Исках да направя документален филм върху трилогията му "Моето семейство и други животни" и за това, което ме отведе на острова. Но там открих и България от детството си. Там уличните лампи светват в 7 вечерта, в 6 сутринта "мързеливите гърци" вече изкарват козите на паша... С всеки си казваш "Добро утро". И ако забравиш нещо някъде, го намираш, като се върнеш, дори да е ценно. Ако вървиш пеш и край теб мине кола, намалява, за да не те напраши... На острова живея в къща извън всичко туристическо - и ако един ден Бог позволи, бих остарял там.
За мен Корфу е втори дом.

- За коя песен снима клип там?

- За "Като сватбена халка". Музиката е от Оцко, текстът - от мен и Галя. Преди много години дует "Каризма" получи предложение чрез БМК да направи песен с Тоше Пройески, мир на праха му. Тогава отказах, но ето, че сега работя с човек от неговия екип - Оцко.
Та снимките през повечето време приличаха на ситуационна комедия. Пристигайки в Гърция, открихме режисьора в драматично състояние. Екипът с четирите ни камери, осветлението и мебелното оборудване аварирал на един от ръкавите на Халкидики - на 60 километра от нас. Жоро Марков безцеремонно ме прати да се пообръсна в морето с дамско огледало в ръка, а моделът от клипа тръгна да се преоблича в миртовите храсти. После се примолих на къмпингуващи да ползваме маса за гримьорна, и слава на Бога, открихме едни прекрасни българи. Направиха ни кафе и ни помогнаха с каквото могат. Това беше само началото. После Грета Великова, нашата гримьорка, падна по скалите в морето.

Снимахме любовните сцени сред нудисти. Те бяха готини - за разлика от досадните туристи, които се спряха да ни гледат и наизвадиха бира и сандвичи. Според мен се надяваха, че с всички голи хора наоколо са попаднали на снимки на порно. Въобще кратката версия на екшъна е, че дадохме всичко от себе си - а някои от нас като Грета и част кожата си.

- Ти направи нещо като никой друг - вместо да заложиш на летни хитове с лековато съдържание, издаваш християнски албум. Това какво е - смело, безразсъдно, прекрасно?

- Най-правилното ми решение. Осъществявам детската си мечта - макар и с компромиси. Колко от нас помнят детските си мечти?

- Какво ти струваше всичко това? Доволен ли си? Да не забравяме, че звездите по света обикновено първо благодарят на Бог...

- Зависи на кой Бог. Убеден съм, че когато се каже Бог, голяма част от световното население дефинира различни богове. Самият аз, който съм пълен с недостатъци и толкова много съм грешил, намирам милост в очите на Всевишния чрез Исус Христос.

- Защо истинските християни са щастливи, независимо какво се случва в живота им?

- Ами защото имат връзка със Създателя. И винаги, дори когато много грешат, имат спасение чрез Божия син. А кой по-добре знае инструкциите за употреба на живота от този, който го е създал - и все пак ни е дал свободна воля!

- Робърт де Ниро казва, че ако има Бог, би му задал много въпроси? А ти?

- Искам да го питам: как може да ни обича, след като знае какви сме. Понякога, когато виждам истинските лица на хората, намирам мир само в това, че Бог ни обича. Честно, не Го разбирам.

- Наскоро пусна песента "Алелуя и Амен" като радиосингъл, но не съм я чувала да се върти.

- Така е. За първи път ме забраниха - за конкретно парче в конкретни радиостанции. Но затова пък пак там излъчват други мои песни, нямам възражения. Все пак "Алелуя и амин" е за слушателите от нашето вероизповедание, но не всички са християни, нали?

- Кои от колегите си в поп музиката харесваш?

- Искрено се възхищавам на Орлин Горанов като глас - също и за многото му труд, който е от там нагоре. Недостижим е за всички от настоящите мъжки гласове. Наско от Б.Т.Р. - също. Много талантлив във всяко сценично изкуство е Орлин Павлов.

- Има ли нов артист, който да те е впечатлил напоследък?

- Българска група от световна класа - "Джеръми".

- Наскоро пианист ми каза, че много от нашите музиканти са по-добри от световни величия като "Тото", да речем. Защо все още не успяваме да покажем талантите си навсякъде по земното кълбо?

- Когато този пианист, не знам кой е той, съучаства в звукозаписа на най-продавания албум за всички времена - както правят членовете на "Тото" в "Трилър" на Майкъл Джексън, или напише дори една велика песен като "Африка", отново на "Тото", ще има право да дава оценки за тях... Дотогава - с любов го казвам, да говори на своето ниво на успехи. Талантът е често срещан и винаги очевиден, но Музиката е тази, която дава право на определени музиканти да са над други в мащаби. Останалите само им дишаме праха. Всички световни артисти, с които съм говорил, и им кажа "България", знаят със сигурност няколко имена - Теодосий Спасов, Ибряма, класически музиканти. Иначе можещи има навсякъде в бясна конкуренция един с друг... А ние тук, без да обобщавам категорично, сме малък пазар, изолиран, себедостатъчен - в много отношения ощетен, но и с нереална себеоценка.

- Какво ни липсва? Вероятно има и много хора, които се сбогуват с музиката, макар да са талантливи - просто не виждат смисъл...

- Музиката, като всичко красиво, е стока. Винаги е било така. И така ще бъде, независимо от епохата - Бах, Моцарт, Бетовен или нашия съвременник Джон Уилямс работят и за пари...
Преди няколко години, когато Фил Колинс се отказа от активна кариера, призна, че за него сегашните пазарни стандарти са чужди. Но ако искаш да си в бизнеса, неминуемо се съобразяваш с тях или намираш своя ниша. Все пак, когато Фил Колинс се отказа, беше и остава един от най-богатите музиканти в Обединеното кралство...
И стига български комплекси - може да сме малка като население страна, но все пак сме дали чудесни световно признати музиканти и певци в класиката, фолклора и в джаза. Нямаме основание за оплакване. А това, че точно поп музиката ни не е конвертируема, е логично. Ако някой ден има успял поп музикант от български произход, то това ще бъде съвсем буквално - т.е. ще е живял извън страната ни... Или пък ще съм аз (намига).

- Ти си човек с отношение. През последните месеци сякаш имаше толкова много случаи с насилие, извършвано над деца. Защо? Какво можем да направим?

- Не забравяй, че съм само поп артист и по дефиниция съм лекомислен, но... Държавност, която не защитава децата на коренното население в територията си, е геноцидна. Дали днес или утре, е все едно - в бъдещето тази държава е мъртва.

Колко от децата на сегашните политици и "добре облечени бизнесмени" растат и получават образование в България? Честно казано, ако и аз имам дете и имам избор, то също няма да израсне в сегашните условия тук. Обичам България. И се надявам, че ще дойде възрожденско време, в което сегашните млади ще донесат знанията и моженето си в родината.

- Как намираш смисъл да съществуваш като артист?

- Обичам красивото, обичам хубавата мелодия и песен, а и имам големи планове, които не се ограничават само в изкарването на някой лев.

- Преди време каза, че се отказваш от сцената...

- Ами изгубих смисъла, но да кажем, че с албума "Месия" си го върнах...

- Как се справяш с трудностите, съпътстващи професията ти?

- Честно казано, точно те ме амбицират... Когато всичко е мед, рози и аплодисменти, някак губя желание. Харесва ми позицията, в която съм сега - идеална е за това, което предчувствам.

- Стягаш се за турне преди избори, има ли връзка?

- Никаква. Концертите ми са с билети, на фона на евентуалните безплатни предизборни агитации... Малшанс е, че ще се засечем с предподготовката на културния еквивалент - кебапче, бира и 20 лева за глас.

- Какво ще е по-различно в това турне?

- Много тежък екип сме. Светлин Къслев, Цветан Недялков, Венелин Венков, Михаил Дичев, квартет "Хипнотик", вокалите от "Гласът на България" - отборите ми през трите години, в които бях треньор: Севинч Ибрахим, Християна Дънкова, Мелинда Христова, Тодор Гаджалов, Огнян Георгиев, Константин Томов. Както и балетна формация с хореограф Маргарита Будинова. Цветелина Янева, Невена Цонева, Димчо са специалните ми гости. Концертът ще е истински празник на музиката. Огромен като съдържание.

- Беше те обхванала лъмбър манията това лято, как издържа с брада?

- Ох, вече го казах... Ели ме харесва така, но сега на Корфу си подпалих брадата и я подстригах.

- Как се отнасяш към постоянното самоусъвършенсване?

- Само то е важно за Артиста - другото е художествена измислица. Здраво оране и надежда за добра реколта - това е пътят на всички. Но мнозина са призвани, а малцина са избрани. Има и лесен път, разбира се - да продадеш душата си на дявола и да станеш Ким Кардашиян например.

- Идват избори, вълнува ли те политиката?

- Ако ме видите на предизборен концерт, освиркайте ме, моля!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай