Бъгарите в Турция и Молдова могат да гласуват

Посолствата ни в Азербайджан и Узбекистан също получиха съгласие за провеждане на изборите

Бъгарите в Турция и Молдова могат да гласуват | StandartNews.com

Дадено е разрешение от Министерството на външните работи на Турция за откриване на избирателни секции в задграничните ни представителства в Анкара, Истанбул и Одрин, както и в консулската канцелария на България в Бурса и в други помещения, разположени извън дипломатическите и консулските представителства, за провеждане на изборите за Народно събрание в България на 4-ти април 2021 година. 

Външното министерство на Турция се ангажира да уведоми съответните компетентни институции  в страната за предприемане на всички необходими мерки, съобщават от МВнР.

Молдовските власти също са изразили съгласие за парламентарните избори да се гласува в българското посолство в Кишинев и в Консулството ни в Тараклия.

Във връзка с епидемиологичната ситуация молдовските власти изискват от посолството ни да спазва и следва всички препоръки, издадени от Министерството на здравеопазването, труда и социалната защита на Молдова, както и съответните решения на Националната извънредна комисия за обществено здраве за контрол и предотвратяване на Covid-19, валидни за изборния период. В случай, че по време на изборите бъде обявено извънредно положение на цялата територия на Молдова или в определени части на страната, е задължително да се спазват правилата за поведение, установени от органите, които са обявили извънредното положение.

Посолствата ни в Азербайджан и Узбекистан също получиха съгласие за провеждане на изборите.

Властите в Баку и в Ташкент дадоха съгласие за разкриване на избирателни секции в сградите на българските посолства в двете столици. На 4 април 2021г. българските граждани, които пребивават в Азербайджан или Узбекистан, ще могат там да упражнят правото си на глас.

Във връзка с продължаващата пандемия от Covid-19, посолствата имат готовност да предприемат всички необходими мерки за осигуряване на безопасно гласуване и спазване на епидемиологичните изисквания в упоменатите държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай