БГ пенсионерите шокираха! Къде искат да отидат

Според доста интересно проучване

БГ пенсионерите шокираха! Къде искат да отидат | StandartNews.com

Приблизително всеки десети българин – 11,9%, не само има намерение да емигрира в чужбина, но дори е взел вече такова решение и е много вероятно да го направи съвсем скоро. Това показват резултатите от допълнителната анкета за нагласите за емигриране при последното преброяване на населението през септември 2021 г., съобщи НСИ.

12 906 българи на възраст между 15 и 74 г. са изразили мнението си чрез тези анкети. Ако обаче резултатите се отнесат към цялото население, сметката показва, че около 773 500 българи имат нагласата да напуснат България.

Това е най-голямата абсолютна бройка и процент от населението, които споделят такава нагласа, откакто се попълват подобни анкети. За първи път те бяха въведени при преброяването през 2001 г. и тогава желание и готовност да отидат да живеят в чужбина са изразили 9% от хората.

“Да получавам по-високи доходи” или “Да спестя пари” е мотивът при 21,9% от лицата, а за 4,7% - “Да се реализирам професионално”. Категорични в решението си, че не желаят да живеят повече в България, са едва 3,2% от потенциалните преселници на възраст 15 - 74 години.

И при трите изследвания на НСИ за нагласите за емиграция се установява едно и също нещо – с увеличаването на възрастта се разраства групата на онези, които може и да имат някакви намерения да отидат в чужбина, но оценяват вероятността това да се случи като много малка. 

През 2021 г. за възрастовата група между 70 и 74 години например 81% от хората отговарят точно по този начин. Докато при българите между 20 и 29 години този дял е наполовина по-малък - 43%.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай