Без нашата победа нямаше да има Европейски съюз

Без нашата победа нямаше да има Европейски съюз | StandartNews.com

На 9 май се честват 70 години от победата над нацистка Германия във Втората световна война. "День Победы" е най-таченият празник в Русия, където утре ще се проведе традиционният военен парад на Червения площад. На 9 май своя празник отбелязва и Европа. Точно преди 65 години тогавашният министър на външните работи на Франция Робер Шуман представя своето предложение за създаване на единна Европа в името на мира в региона.
"Стандарт" предлага гледните точки към паметната дата на българския еврокомисар Кристалина Георгиева и на руския посланик у нас Юрий Исаков. Интервюто със заместник-председателя на ЕК четете утре.

Русия цени високо уважителното отношение на братския български народ към 9 май

Младите хора не са длъжни да живеят само с миналото, но трябва да знаят за него, казва посланик Юрий Исаков

- Ваше превъзходителство, тази година отбелязваме 70-годишнината от победата над хитлеристка Германия и нацизма. С какви чувства в Русия посрещат 9 май?

- 70-годишнината от победата във Великата отечествена война през 1941-1945 г. е важна и светла дата за всеки руснак. Този празник, който ние досега винаги посрещаме "със сълзи на очи", не оставя никого равнодушен. Защото в Русия няма човек, който да не е засегнат от огъня на Великата отечествена война. Няма семейство без свой герой от фронта или от тила. Не само в деня на празника, но и всеки ден ние изпитваме преди всичко чувство на уважение и благодарност към ветераните. Към тези, които доживяха победата, и тези, които със смъртта на храбрите паднаха на бойното поле. Към тези, които се хвърляха под танковете, и тези, които в тила дни и нощи се трудиха самоотвержено. Гордеем се с нашите ветерани, нашата страна и нашата Победа!

- Какви юбилейни прояви са планирани в България? Какво организира посолството?

- Юбилеят на Победата се отбелязва в цялата страна и ние ще се радваме да видим тези, които помнят и ценят нашата обща история, на тържествата, които започват до Паметника на Съветската армия в София на 9 май в 11 часа. От началото на май възпоменателни церемонии се провеждат край паметниците на съветските воини в различни градове на България.
В посолството ще има церемония за връчване на медали "70 години от Победата във Великата отечествена война 1941-1945 г." на ветераните и празничен концерт. Ще бъде представена и книга с техни спомени, издадена съвместно от посолството и Форум "България-Русия". Различни изложби, конференции и други прояви устройват Руският културно-информационен център в София и местни неправителствени организации. Ние високо ценим уважителното отношение на братския български народ към 70-годишнината от Победата, готовността от обикновените граждани на България да участват в тържества, посветени на важната и светла дата.

- Ние с вас сме, така да се каже, "деца на тази война", за нея са ни разказвали нашите родители. А как младото поколение на Русия се отнася към ветераните, към паметта за войната?

- Съвременната младеж за щастие не познава ужасите на фашизма и е запозната със събитията от тези години от филмите, книгите, учебниците по история и разказите на ветераните. Но тъкмо за това се сражаваха нашите войници - за мирното юношество и младост на нашите деца и внуци, за възможността свободно да се развиват, да се радват на живота и да избират своя път.
Обаче, макар че младото поколение не е длъжно да живее само с миналото, то няма право да не знае за него. В Русия още в училище учат да се отнасяш с почит към всичко, свързано с Великата отечествена война.

- Конкретно това как става?

- Реализират се програми за патриотично възпитание, включващи срещи с бойни ветерани и труженици от тила, организират се тематични часове и различни мероприятия, създават се музеи, посветени на историята на войната. Тази година в чест на 70-годишнината от Победата има доста събития с участието на младежи, включително международни. Например в средата на април в България - във Варна, Пловдив и София - пристигнаха и бяха топло посрещнати както от наши сънародници, така и от местни жители, участници в пробега на ретроавтомобили ГАЗ М-20 "Победата - една за всички". Уважението на младите руснаци към подвига на героите от Великата отечествена война особено ярко се проявява в развитието на така нареченото движение за издирване. От началото на 80-те години на миналия век по цялата територия на Русия работят младежки издирвателни отряди, които често дори без държавно финансиране, през отпуските си и през студентските ваканции се занимават с търсене на кости на съветски войници в местата на ожесточени боеве, както и с последващото им погребване с подобаващи воински почести. Важно е, че това движение не е организирано "отгоре". То се е родило от желанието да се узнае повече за съдбата на близките, за това как са воювали нашите бащи и деди. Благодарение на дейността на отрядите чрез войнишките медальони, фрагменти от документи и лични вещи бяха установени хиляди имена на хора, които дълги години се смятаха за "изчезнали без вест". В Русия казват, че "Войната не е завършила, докато не бъде погребан и последният войник." За нашите младежи тези думи не са празен звук.

- Като говорим за младите хора и войната, как бихте коментирали случаите на оскверняване на Паметника на Съветската армия в София? Известно е, че последната акция бе работа на млади хора.

- За голямо съжаление опитите да се оскверняват и унищожават паметници на съветски воини имат място и в България, и в други европейски страни. По повод на това бих искал да напомня на тези, които са решили да пренапишат историята и наричат съветските освободители не другояче, а "окупатори", че без нашата Победа нямаше да има нито европейска демокрация, нито ЕС, а много източноевропейски народи въобще биха се превърнали в материал за чужди "проекти", при това без собствени езици и култура. Продължаващите вандалски действия спрямо Паметника на Съветската армия в центъра на София безусловно предизвикват у нас сериозна загриженост. Ние разчитаме, че компетентните власти в България най-накрая ще предприемат изчерпателни мерки за недопускане на подобни инциденти, за издирване и привличане под отговорност на виновниците. Що се отнася до случая, за който попитахте, не мога да не обърна внимание на читателите на "Стандарт" за следното: Участниците в автопробега "Победата е една за всички", за който споменах, също са млади хора. Тях не ги домързя да станат в 4 часа сутринта и преди заминаването им за Белград да почистят паметника от появилите се на него вандалски надписи. Така че работата не е във възрастта, а в отношението към собствената история, към паметта на тези, които са ни подарили правото на живот.

- Вандалите не представляват нашето общество. Как се отнасят нормалните българи към историческата памет за войната?

- Радостно е, че обикновените българи тачат подвига на съветските войници и офицери. Над 150 паметника в страната ви са свързани с историята на Втората световна война. Ние сме признателни на местата администрация и на обществеността в десетки градове и села в България за грижовното и внимателно отношение към тях. Наш общ дълг е да съхраним паметта за героите, за тези, които без да щадят живота си, се сражаваха срещу фашизма.

- Помрачен ли е славният юбилей на Победата от напрегнатата международна обстановка заради кризата в Украйна?

- Безусловно ситуацията в света е много сложна, а развихрената в много страни антируска кампания под предлог на събитията в Украйна, съпроводена от небивала истерия на западните медии, допринася за създаването на тежка атмосфера. В самата Украйна властите продължават да се борят против героичното минало на своя народ.
Приетият неотдавна от Върховната Рада в Киев "антикомунистически" пакет от закони цели пренаписване на собствената история на страната и задушаване на политическото инакомислие. Трябва обаче да се разбере, че подобни мерки не могат да не засегнат чувствата на неравнодушните към тази паметна дата. Опитвайки се да изкоренят термина "Велика отечествена война", да го заменят с "Втората световна война", днешните украински власти не само изопачават истината. Те нанасят дълбока обида на техните ветерани /които между другото ще дойдат в Москва за парада на 9 май/, предават паметта на милиони украинци, сражавали се в редовете на Червената армия и отдали живота си за защитата на света от фашизма. Все пак съм сигурен в това, че никакви политически инсинуации и провокации нямат силата да повлияят на духа на празника, на емоционалното му съдържание. Бих искал да цитирам откритото писмо на вашия известен сънародник Анжел Вагенщайн до германския канцлер Ангела Меркел: "Нищо не може да помрачи величието и значението на нашата обща победа над нацизма."

- Не е ли опит за преразглеждане на историята и сегашното отношение на Запада към Деня на победата? По-специално отсъствието на много западни лидери от тържествата в Москва. Нали този ден не е празник само за Русия, но и за САЩ и за Великобритания, които също са победители във войната срещу хитлеризма?

- Що се отнася до решенията на световните лидери, както се казва, всеки сам си е господар. Изчерпателен отговор на този въпрос даде президентът на Руската федерация Владимир Путин. Той отбеляза, че каквото и да бъде решението, то ще лежи на съвестта на конкретния политик. За съжаление често подобни стъпки се предприемат под натиска на нашите западни партньори, с които бяхме съюзници във войната против нацизма.
Някои се отказват по идеологически съображения, опитвайки се да използват този свят ден за политическата си линия за изолация на Русия, други тръгват след тях на повод, а трети са се изплашили. Това съвсем не влияе на това какво символизира този празник за нас. Възприемането на завоюваната през 1945 г. Победа като обща ценност за цялото човечество има изключително значение за сплотяване на международната общност с цел да се противопоставим на съвременните предизвикателства.

- Какво бихте искали да пожелаете на читателите на "Стандарт" по случай Дена на победата?

- Преди всичко специални поздравления и признателност на ветераните. Желая им здраве, бодрост, дълги години живот, внимание и топлина в кръга на близките, мирно небе над главите. Вечна памет и слава на тези, които вече не са между нас. А на всички читатели на "Стандарт" бих искал да напомня думите на известния антифашист Юлиус Фучик "Хора, бдете". Не трябва да се позволява на най-страшното зло на света отново да надигне глава, не трябва да се допусне ново жестоко кръвопролитие. Честит празник, драги български приятели! За деня на Великата Победа!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай